Ljudi i događaji/Tradicija/Zabava

Holi – deca u nama

Zima nas polako napušta, a sa početkom toplijih dana, vreme je da počnemo sa uživanjem u suncu i bojama. Svake godine, posle punog meseca, početkom marta, slavi se dobra žetva i plodnost zemlje. Praznik boja – HOLI, je vreme kada se odrasli pretvaraju u razigranu decu.

Ovaj Hindu festival se prvenstveno održava u Indiji, Nepalu i Šri Lanki, ali i u svakoj zemlji gde postoji veći broj indijske populacije. Holi je bez sumnje jedan je od najzabavnijih i najbučnijih hinduističkih festivala. Donosi mnogo radosti, zabave, muzike, igre i beskrajno šarenilo boja. Polivanje obojenom vodom i bacanje šarenog praha čini da svi izgledaju poput nestašne dečurlije.

Legenda kaže da se mladi, nestašni Krishna žalio majci zbog boje svoje puti. Koža mu je bila tamna, dok je Radha, njegova ljubav, imala svetao ten. Na ljubomoru svog sina, Yashoda se nasmejala i savetovala mu da uzme bilo koju boju, te da Radhi ofarba lice. Prema legendama, razigrani dečak Krishna je po svojim gopijima, odnosno pastiricama, bacao obojeni prah. U vreme festivala slike Radhe i Krishne se često nose ulicama gradova i sela.

Dok traje Holi, neke stvari su dopuštene koje bi inače u drugim prilikama bile uvredljive. Prskanje vodenih boja na slučajne prolaznike, guranje prijatelja u blato uz puno smeha i podbadanja, radovanje sa prijateljima i opijanje je potpuno prihvatljivo. Na dan festivala, ma šta uradili, možete se izvući uz reči: „Ne brini, Holi je!“ („Bura na mano, Holi hai.“)

Ovako nešto bi i nama trebalo… Čisto da nas malo trgne iz letargije i bar malo nasmeje i oraspoloži. A video mi je izmamio veeeelikiiii osmeh 🙂

1 thoughts on “Holi – deca u nama

  1. Heeej pa ovo je bolje od Stanlijevog i Olijevog gađanja tortama!!! (koje sam kao klinka priželjkivala uz rođendanski poklon 😀 )

Postavi komentar