Aktuelnosti / Politika i društvo / Porodica

Iz posteljice u klupe

Početkom ovog mjeseca Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pokrenulo je javnu raspravu o Prijedlogu Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, kojim bi se ukinula dobna granica za prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole. Prema Pravilniku, ako je neko dijete naprednije u mentalnom razvoju u odnosu na vršnjake, ima apsolutno pravo na prijevremeni upis u školu. Naravno, uz određenu proceduru: predavanje zahtjeva uredu državne uprave i utvrđivanje psihofizičke zrelosti djeteta.

Međutim, sve ima svoje lice i naličje. S jedne strane, ukidanjem dobne granice izašlo bi se u susret nadarenoj djeci. S druge, pak, moglo bi se dogoditi masovno zlostavljanje djece od strane nadobudnih roditelja. U praksi se ono zapravo već i dešava. Djeca sve manje vremena imaju za djetinjstvo jer su preopterećena obavezama  nametnutim od strane roditelja.  Ako prijedlog Pravilnika prođe, u budućnosti možemo očekivati trogodišnju, četverogodišnju djecu u školskim klupama.

Da li je zaista neophodno da nam dijete istovremeno bude odličan sportaš, matematičar, poliglota, umjetnik, glazbenik…? Pa još, uza sve to, imamo fantastičnu priliku na leđa četverogodišnjaka natovariti i torbu težine neprimjerene njegovu uzrastu.

Meni osobno ovo je i više nego apsurdno s obzirom da je hrvatski sustav školovanja potpuno neprilagođen natprosječno inteligentnoj djeci.  S njima nema tko raditi, niti postoje mogućnosti i ustanove da takvoj djeci omoguće propisno  učenje i napredovanje. Dok u razvijenim zemljama darovita djeca uglavnom postaju nobelovci, u Hrvatskoj što je dijete darovitije, to mu je teže. Daroviti se kod nas mogu osloniti jedino na vlastite roditelje, nevladine udruge i centre, u zakonu su izjednačeni s „djecom s posebnim potrebama“.

Pa kad je već tako, makar im dopustimo da uživaju u bespovratnom djetinjstvu.

Advertisements

One thought on “Iz posteljice u klupe

  1. Slazem se sa Vama. Ni meni se ideja ne dopada iako u inozemstvu ima drzava gdje vec neko vrijeme djeca krecu u skolu sa 4-5 god, primjerice. Koliko god da su darovita – suludo je jer im se otimaju najljepse godine koje vise nikada nece nadoknaditi. S druge strane, kad odrastu i budu se trebali upisivati na studije, zaposljavati… kriterijumi za to ce biti mnogo visi nego sada ili prije 10ak, 20 g i djeca ce biti prisiljena uciti sve vise i vise ne bi li mogla naprijedovati. Izuzetno, izuzetno nezgodno i za djecu i za njihove roditelje.

    O ambicijama roditelja da im djeca trebaju bit’ svestrana te ih upisuju na toliko aktivnosti da djete prestaje bit’ djete – zaista ne znam sto bih rekla…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s