Flora i fauna / Nauka i tehnologija

Nojeva barka

Od preko 8000 biljnih sorti u USA 1903, do 1983. je ostalo samo 600. Pa naravno… ako umiru ugrožene vrste životinja, zašto ne bi i biljke. A šta će se desiti ako jednoga dana dođe do globalnog nuklearnog rata, (što, morate priznati, uopšte nije nezamisliv scenario), ili se desi neka kataklizma, tipa udara asteroida ili slično? Šta će se desiti ako dođe do katastrofalnih klimatskih promena? Uostalom, do svega toga još uvek nije došlo, ali ipak biljni svet lagano umire. Da li bi za eventualnu obnovu civilizacije biti dovoljno semenja različitih vrsta biljaka? Sumnjam. Ali, eto… pametni ljudi su razmišljali o tome. Napravili su Nojevu barku za semenje.

svalbard-seed-vault-1[2]Na 1300 km južno od Severnog pola, na norveškom ostrvu Spitsbergen, u podzemnoj pećini, nalazi se Svalbard Global Seed Vault, velika tvrđava u koju može da stane do 4.5 miliona semenih sorti. Ova građevina je neka vrsta osiguranja, tako da pri bilo kakvoj botaničkoj katastrofi, bilo gde na planeti, proizvodnja hrane ipak može ponovo da se pokrene. Trezor je otvoren 2008. godine, a u toj prvoj godini je uskladišteno oko 400.000 uzoraka, koji su došli sa svih strana sveta. U martu ove godine, broj je već porastao na 770.000.
Lokacija ovog objekta, 120m unutar planine, se smatra idealnom zbog nedostatka tektonskih aktivnosti i večnog leda koji pomaže očuvanje. Smatra se da položaj na 130m iznad mora obezbeđuje od eventualnih poplava ili topljenja polarnog leda.

Seme se pakuje u specijalne kutije koje isključuju uticaj vlage i na temperaturi su od -18C, pa čak i da se desi kolaps bilo kakve vrste, gde bi zatajila oprema, prošlo bi dosta vremena pre nego bi se temperatura podigla.

Ovaj bunker između ostalog, izgleda i kao umetničko delo, prepoznatljivo sa velike udaljenosti. Čelik, ogledala i prizme reflektuju polarnu svetlost i izgledaju kao veliki svetionik.
Nije ovo jedini objekat te vrste u svetu, međutim, mnogi su u politički nestabilnim ili ekološki ugroženim zemljama, a veliki broj je uništen u civilnim nemirima i ratovima. Ipak je finansiranje od 9 miliona dolara od strane Vlade Norveške pravo ulaganje u budućnost, a opet jedna od onih stvari o kojima niko od nas apsolutno ne razmišlja.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s