Aktuelnosti / Politika i društvo / Porodica

Pravo na rađanje

U poslednje četiri decenije u Kini je obavljeno oko 329 miliona legalnih abortusa. Od 1980. godine, kada je stvorena politika kojom je pokušana da se spreči ekspanzija populacije, Kina je stvarala zakone koji rigorozno kažnjavaju i društveno ugrožavaju roditelje ako se odluče na drugo dete. Na selu, u slučaju da je prvo dete žensko, roditeljima je dozvoljeno da za tričavih 600 američkih dolara kupe dozvolu za drugo dete.
Sobzirom da podatke o porodičnom planiranju i svim represivnim merama kineska vlada čuva kao državnu tajnu, ona pomenuta cifra od 329 miliona, koja je objavljena od strane kineskog ministarstva zdravlja, je verovatno veća, ali je i bez toga dovoljno šokantna.

Korišćenje pilula za abortus koje su ženama omogućile oslobađanje od fetusa u ranoj fazi trudnoće su državu koštale manje jer su operativni abortusi puno zahtevniji i skuplji. Do danas je u Kini izdato preko 10 miliona recepata za kontracepciju jer se uglavnom smatra kako je žena odgovorna za zaštitu od neželjene trudnoće. Ovo stanovište je naročito popularno u ruralnim sredinama gde muškarci ne žele imati nikakve veze sa potencijalnom implementacijom sredstava zaštite.
Državna agencija Sinhua je objavila kako bi Kina imala 400 miliona stanovnika više da se nisu pratili rigorozni vladini programi o planiranju porodice od kojih su neki uključivali i nasilne sterilizacije žena i muškaraca.

Veliki  je problem sa selektivnim abortusima sobzirom da je vrednost kćerki mnogo manja od vrednosti sina. Veća je „novčana dobit“, jer je svaka porodica koja ima kćer udavaču, dužna da isplati miraz pri udaji. Tako je kineska vlada 2005. godine bila prinuđena na ozbiljne mere zaštite rođenih devojčica, jer se pojavio veliki broj neobjašnjivih postanalnih smrti ženskih novorođenčadi. Tek 2010. godine, vlada je uspela da normalizuje odnos polova, a selektivni abortusi su proglašeni ilegalnima.

Da li su planiranje porodice i politika jednog deteta, naročito ako takve mere anuliraju osnovna ljudska prava i označavaju doktrinu krajnje eugenike uz mere prinude i nanošenje fizičkih i psihičkih povreda, prihvatljivi u 21. veku?

Kontrola broja stanovnika različitim monstruoznim tehnikama je postala normalna pojava čak i u najmodernijim državama poput SAD-a, Švedske, Švajcarske, Australije i tako dalje. Od početka stvaranja modernog eugeničkog pokreta pre gotovo 200 godina, milioni ljudi su osetili posledice na svojoj koži.

Neki kažu da je Zemlja prenaseljena, međutim, naučnici su došli do zaključka da ova naša planeta ima dovoljno hrane, ne samo za postojeće stanovništvo, već i za povećanje na 57 milijardi. I na kraju,  šta reći na to što UNICEF finansira Kinu sa 5 miliona dolara godišnje, u potpori politike jednog deteta?

Advertisements

2 thoughts on “Pravo na rađanje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s