Nauka i tehnologija

Sreća u nesreći

Nanotehnolog Paige Johnson sa University of Tulsa, Oklahoma, istražuje istoriju atomskih vrtova I kaže: “Ako današnju genetsku modifikaciju zamišljate kao seciranje genoma skalpelom, onda je ono što je rađeno šezdesetih godina bilo udaranje čekićem”. I zaista… pre nego što su naučili kako da modifikuju gene, naučnici su indukovali mutacije zračenjem… i nadali se najboljem.

Da li vam je ikada palo na pamet da je ukus peperminta koji svakodnevno osećate prilikom pranja zuba ili mljackanja žvakaće gume, zapravo rezultat mutacije, namerno izazvane zračenjem? Crveni grejp je takođe rezultat dobijen na isti način.

Nakon Drugog svetskog rata tražen je modus da se atomska energija koristi “miroljubivo”. Jedna od ideja je bila zračenje biljaka čime bi se dobilo mnogo mutacija, a usput bi se stekla i otpornost na bolesti, ili jednostavno, neobične boje. Eksperimenti su uglavnom sprovođeni u velikim gama-vrtovima, u USA, Evropi i zemljama bivseg SSSR-a. U tim atomskim vrtovima su proizvedeni vrsta peperminta i grejpfrut “Rio Star” koji čini 75% proizvodnje grejpa u Teksasu.

aerial,garden-39dd8345bf04d005a236412b5c309313_hVerovatno poslednja gama-bašta na svetu je ostala u Japanu, u okrugu Ibaraki. Kružni vrt ima 100 m u prečniku, opasan je visokom ogradom, a zračenje se vrši gama zracima iz kobalta-60 koji se nalazi u centralnom stubu. Cilj je stvaranje novih sorti, otpornijih, izdržljivijih i u krajnjem slučaju, primamljivijih boja. U zavisnosti od količine zračenja, zavisi šta će se “stvoriti”. Prema rečima Dr Lagoda, iz Međunarodne agencije za atomsku energiju, radijacija je proizvela na hiljade korisnih mutanata I značajan deo useva u svetu, kao što su pirinač, pšenica, ječam, kruške, grašak, pamuk….i da ne nabrajam više.

Moderan genetski inženjering je zamenio potrebu za ovim gama-baštama, tako da najzad možemo da odahnemo, jer nas više ne kljukaju ozračenom hranom…. Valjda…. Zapravo, zar ne bi trebali da budemo presrećni što nas pune “samo” hemikalijama? Onako bi možda počeli i da svetlimo u mraku.

Advertisements

3 thoughts on “Sreća u nesreći

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s