Aktuelnosti / Politika i društvo

Tko bi gori, sad je doli

„Oj pastiri, čudo novo…niste nikad vidjeli ovo“ – savršen uvod u nastavak teksta. Morat ću malo preinačiti simboliku riječi u pjesmi, pa će tako pastiri namjesto naroda zapravo biti svećenstvo u katoličkoj crkvi, a samo čudo biti će novoimenovani Papa – Franjo.  A čudo nije rođenje već silaženje s nebesa i miješanje s običnim, prostim pukom.

Čitam tako naši „nebesnici“ započeli s novim trendom, mahom skidaju zlatne križeve. Eto, u Hrvatskoj kardinalu  Josipu Bozaniću sad dovoljan i ovaj običan. Njegov primjer počinju slijediti i još neki biskupi koji na taj način pokušavaju pokazati kako i oni djeluju u skladu s novom Papinom socijalnom doktrinom, koja uključuje javno odricanje od luksuza. Makar i oko vrata. Ta i nelogično je da onaj koji sjedi na vrhu piramide nosi željezni križ, a ovi ispod da bliješte zlatnima. Rekla bih, pozitivna promjena.

“Dok u Hrvatskoj vlada ogromno siromaštvo, većina biskupa uživa u raskoši i nimalo ne dijele sudbinu vjernika. Sada iz Vatikana stižu drukčiji signali od pape kojem je briga za siromašne na vrhu prioriteta, a to znači da će se i biskupi morati početi mijenjati“ – novi je crkveni stav.

Interesantno će biti gledati dokle će te promjene sezati. Nekako sam skeptična jer već započinju najave koje mirišu na nespremnost u odricanju svih blagodati u kojima su godinama uživali. Nije lako s konja na magarca. Ni iz raskošnih rezidencija u sobičke. Ali, dobro…ne bi valjala ni potpuna transformacija svijesti tokom jedne noći. Isuviše bi to bilo šokantno.

„To ne znači da će Katolička crkva rasprodati imovinu, ali možemo očekivati, barem, stidljiv zaokret s nacionalnih tema prema univerzalnim problemima kao što je borba protiv siromaštva. Trebamo organizirati pučke kuhinje, a ne trošiti novac na nove crkve. Uostalom, briga za najslabije i jest temelj crkvenog djelovanja”

Za sada ćemo se morati zadovoljiti malim, kako smo i navikli. Bitno da je iz dupeta došlo u glavu.

Advertisements

5 thoughts on “Tko bi gori, sad je doli

 1. Toga (zlata) ima i kod nas (pravoslavaca). I to je i ovde uvek aktuelna tema. Podsetio me tvoj post na jednu anegdotu o našem pokojnom patrijarhu Pavlu (koji je inače zaista bio veoma skroman čovek, vozio se autobusom, nije koristio ni lift u patrijaršiji itd…)

  “Izlazeći iz Patrijaršije, upitao je svog pratioca:“Čija su to tolika luksuzna kola parkirana? Naših vladika. Došli su njima na Sabor“, odgovorio je pratilac. „O, Bog ih video! Šta li bi tek vozili da nisu dali zavet skromnosti?!“ duhovito je prokomentarisao gospodin Pavle.“

  • Sve to spada pod „accessories“ – danas zlato, sutra željezo, a prekosutra tko zna, možda drvo a možda dijamanti. Bilo bi fino da prevlada drvo, pa bi namjesto 3 crkve u radijusu od 500 metara, bila jedna a umjesto druge dvije ustanove koje bi okupljale mladež i osiguravale im kvalitetne sadržaje. Računam, samo s prodajom voznog parka kojim popovi raspolažu, koliko bi se knjižnice mogle napuniti. Ma bježi, pametnije mi je da idem spavati.

 2. Toga je uvek bilo i biće…
  Bitno je da je došlo iz dupeta u glavu.
  Kad su mog kolegu koji je vernik jednom pitali:
  Cvrle kako možeš da veruješ? Video si one džipove u kojima se voze popovi?
  Odgovorio je. „Ja ne verujem u popove i crkvu, nego u Boga“.
  Pozdrav! 🙂

 3. „Bitno da je iz dupeta došlo u glavu.“ – Ako je došlo 🙂 Mislim da se naši popovi ne bi odrekli Audija, po cenu da ih rasčine 🙂 Naviklo dupe da sedi na koži… Valjda da im ne izađu bubuljice na dupetu 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s