Flora i fauna / Priroda

Igranje sa prirodom

Kada sam prvi put videla slike ovog drveća, bila sam šokirana da priroda može baš toliko da se zaigra. Međutim, uskoro sam pronašla čije su zapravo delo ove…pa, nazovimo skulpture, jer ne znam kako bi ih drugačije nazvala.

0_947a4_585b4511_origSmešno drveće (Circus Trees) je nastalo kao delo Axela Erlandsona, sina švedskog imigranta koji se doselio u Kaliforniju.  Njegove „botaničke avanture“ počinju 1920, godine, kada je zasadio četiri stabla, koja je kasnije spojio u jedno. Oblikovanje stabala je komplikovana tehnika, za koju je osim veštih ruku i strpljenja, potrebno i vreme. 1946. godine, Erlandson se sa svojim drvećem i porodicom seli u Scotts Valley, CA, gde godinu dana kasnije otvara „The Tree Circus“, za lokalno stanovništvo i turiste. Ova „izložba“ najčudnijih stabala je do 1957. godine imala više od 70 eksponata. U Ripleyovom „Verovali ili ne“, ovo drveće se pojavilo čak 12 puta.

Nakon Erlandsonove smrti, 1964.godine, drveće je postalo deo atrakcije poznate kao „Izgubljeni svet“, da bi 1977. sve bilo prodato, pri čemu je samo 40 stabala preživelo. Tek nakon 12 godina, stabla su privukla pažnju zaljubljenika u prirodu, Michaela Bonfante, koji je preživelih 29 stabala prebacio u Gilroy, CA.
Danas se 25 ovih stabala nalazi u Gilroy Gardens (nekada Bonfantre Gardens). Očuvana mrtva stabla iz Erlandsonove kolekcije se nalaze u Muzeju istorije umetnosti u Santa Cruzu CA.

Koliko li je strpljenja i vremena trebalo da se napravi nešto ovakvo, mogu samo da zamislim. Uplitanje više stabala u jedno… savijanje… spajanje… Stvarno je famozno. Umetnička dela koja su živa i rastu.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Tražeći slike Erlandsonovih stabala, naletela sam na sajt Petera Cooka i njegove supruge Becky, koji se bave oblikovanjem drveća. Umetnost su nazvali „Pooktre“, kažu da su osnivači, mada… ne bih rekla. Ipak mi se čini da je začetnik Erlandson pre nešto manje od 100 godina. Ne kažem, Cook ima stvarno fenomenalnih ideja i dela, međutim… nekako mi se mnogo više sviđaju ona stabla koja već decenijama rastu, nego ova koja bivaju posečena da bi se napravio okvir za ogledalo ili nogari za stočić. Nee, ne pripadam „zelenima“ da bih apelovala na tuđu svest i budila savest kada je u pitanju seča drveća, međutim, ovo mi baš izgleda kao mučenje… savijam te, krivim, maltretiram, a onda isečem…. Hmm… opet preterujem 🙂

Advertisements

One thought on “Igranje sa prirodom

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s