Priroda

Bube i njihovi problemi

Monarh leptir (Danaus Plexippus) je jedan od najpoznatijih severnoameričkih leptira. Prepoznatljiv po svojoj jarko narandžastoj boji sa crnim šarama, jedan je od leptira „selaca“. Seoba mu traje osam meseci, a destinacija „letovališta“ je udaljena čak 4000 km. Fascinantno je što u toku puta dolazi do smene čak četiri generacije leptira, međutim, oni nalaze put do odredišta u Meksiku.
Rezervat biosfere leptira Monarha u Meksiku je upisan na UNESCO-v popis mesta svetske baštine.

Svake jeseni, milioni ovih leptira leti od Kanade ka Meksiku, a tamo se okupljaju u kolonijama, grupišući se po drveću. Toliko su gusto zbijeni, da drveće prosto dobija narandžastu boju, a grane se savijaju od težine. Prizor je stvarno famozan, pa privlači mnoge turiste.
Ovi leptirići su jedini u svetu koji migriraju kao i ptice… sa severa na jug i obratno, i jedni od par insekata koji su u stanju da pređu Atlantik.

Kako ove bube uspevaju da se vrate na isto polazište i posle 3-4 generacije, još uvek se ne zna, mada se pretpostavlja da se taj obrazac genetski nasleđuje a da im položaj Sunca i magnetna polja Zemlje pomažu u orijentaciji.

Kako god da bilo, i ovi leptirići imaju stambenih problema. Površine šuma, koje zauzimaju kada odlete na jug, su se nekada prostirale na 50 ari, da bi danas to bilo samo 2.94 ari. Šume se masovno seku kako bi se obezbedilo zemljište za izgradnju… koga će još da boli glava zbog tamo nekih buba?

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Advertisements

One thought on “Bube i njihovi problemi

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s