Ljudi i događaji

Tijelo kao CV

Tetoviranje je katkad  odraz individualnosti, energije vlasnika tetovaže, a može biti i znak osobne slobode, ili nositi poruku ili sjećanje vlasnika na neki njemu važan događaj. Može izražavati i princip, stav ili nešto drugo povezano sa životom vlasnika. Svaka tetovirana slika priča je za sebe i ima simboliku za onoga koji je nosi.

Danzig Baldaev je tijekom trideset godina očevog zatočeništva počeo proučavati, dokumentirati i fotografirati tetovaže koje su krasile tijela zatvorenika, pripadnika  „vory v zakonye“  koji su bili najozloglašeniji od svih kriminalaca.
Zatvorenici bi nerijetko sami izrađivali igle i koristili tintu spravljenu od rastopljenog papira, ljudskih izlučevina i drugih nepoznatih sastojaka. Svaka je tetovaža imala svoju priču direktno povezanu s iskustvima i stravičnim pričama individualaca. Tetovaže su služile kao mapa sjećanja i trauma, povijesni pogled na život iza rešetaka u kojem su na životu ostajali samo oni spremni ubiti.

Pripadnicima ruskih bandi /mafije one su služile kao otvoreni CV. Kada dođu u zatvor, ostali zatvorenici na prvi pogled odmah mogu prepoznati da li je novi zatvorenik ubojica ili lopov, visoki ili niski rang u mafiji, koja djela je počinio, koja je spreman počiniti, kojoj zločinačkoj organizaciji pripada, u kojim zatvorima je boravio…Razne tetovaže su detaljno pokazivale sve uspjehe i neuspjehe, promocije i degradacije, u kojim zatvorima je kriminalac boravio, kao i koje je sve poslove obavljao.
Ponukan Danzigovim radom, fotograf Sergei Vasiliev također je u razdoblju od 1989. do 1993. godine posjećivao zloglasne kaznionice i fotografirao njihove stanovnike.

tatoo

Nož kroz vrat pokazuje da je zatvorenik počinio ubojstvo u zatvoru, te da je na raspolaganju da bude unajmljen za druga ubojstva. Zvona na nogama pokazuju da služi svoju robiju ‘u potpunosti’ (ruski izraz: do zvona), a okovi na gležnjevima označavaju da je svaki put dobio više od pet godina zatvora. Svaki vrh na zvijezdi predstavlja godinu dana zatvora.

tetovaze2

Na kapcima piše ‘Nemojte / me buditi’. Duh na podlaktici je čest simbol ovisnosti o drogama. Tetovaže epolete (vojne tetovaže na ramenima) znače da je nosilac visoko pozicioniran u zločinačkoj organizaciji (pukovnik, general itd).

tetovaze3

Lopov visokog ranga. Tetovaže (točke) na prstima pokazuju broj njegovih djela, a simboli (prstenovi) da je bio u zatvoru i kao maloljetnik. Tetovaža mačke znači da je nosilac lopov.

Advertisements

2 thoughts on “Tijelo kao CV

  1. Skoro sam videla ovu tetovažu i baš mi se dopala, ali nikada se u životu ne bih tetovirala, ne razumem taj poriv da se neko bode da bi bio …šta?! Različit? Prepoznatljiv? Da bi šokirao? Bio poštovan? Ne kontam ja to …

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s