Ljudi i događaji / Politika i društvo

Dan bez mesa

Aktivisti za prava životinja iz grupe „Animal Equality“ (Ravnopravnost sa životinjama), su pre par dana organizovali demonstracije u Barseloni pod nazivom „Dan bez mesa“. Performans demonstranata je bio simulacija pakovanja sirovog mesa, kakva se nalaze u marketima. Ovo je pokušaj da se ljudima, kako tvrde, podigne svest na viši nivo kako bi prestali da jedu meso.

Ova grupa je još jedna od međunarodnih neprofitabilnih organizacija za prava životinja, čiji je cilj „da se postigne ravnopravnost i poštovanje prema životinjama, kao i ukidanje životinjskog ropstva“. Za razliku od PETA organizacije, koja je pre tri godine održala slične demonstracije, „Animal Equality“ sprovodi direktne akcije, kao što su spašavanje svinja iz klanica ili prepadi skladišta sa 40.000 nosilja. Hmm…nigde nisam uspela da pronađem šta su uradili sa tolikim svinjama i kokoškama posle prepada.

Sve je to lepo i krasno, ali mi izgleda užasno bizarno. Apsolutno me više podseća na kanibalizam nego na apel za zaštitu životinja i u meni budi samo otpor.
Šta je sa ljudskom ravnopravnošću i poštovanjem? Ima mnogo onih koji žive bez toga, međutim za njih niko ne organizuje demonstracije i ne izlazi na ulice. Nisam vegeterijanac i nemam ambicije da postanem, bez obzira ako to znači da je moja svest „na nižem nivou“. Nemam ništa protiv onih koji jesu, ali, ma koliko to grubo ili nemilosrdno zvučalo, mislim da manji problem u životu ima koka nosilja koja je zatvorena u kavezu, nego klinac kome je život ugrožen jer nema šta da jede. Toliko o „pravima“.

Advertisements

2 thoughts on “Dan bez mesa

  1. Apsolutno se slažem sa tobom. A iz nekog čudnog razloga, podsetilo me je ovo i na onaj tvoj (čini mi se da je tvoj?) post o genetski modifikovanim svinjama koje bi služile kao donori organa… “A kad već doniraju, šta onda sa njima…?“, parafraziram odlično pitanje iz tog posta… To mi se čini kao daleko alarmantniji povod za brigu društava za zaštitu životinja. Podsetilo me je i na onaj, mislim da je takođe tvoj post, o ljudima koji žive u nekim kavezima negde u Aziji i nemaju šta da jedu… A u ovom slučaju tvoja poslednja rečenica zaista jeste jedini normalan zaključak. I uopšte nije nemilosrdan, naprotiv…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s