Nauka i tehnologija

Korov se u korijenu siječe

Eugeniku kao okosnicu smo u više navrata spominjali. Isto tako smo ustanovili iz kojih se razloga ona dešava i koji joj je krajnji cilj. Sam pojam je do nedavno zvučao kao teorija zavjere, no iz dana u dan sve je više činjenica koje dokazuju prisutnost pomno isplanirane eliminacije određenog broja stanovništva.  Dok neki to rade krijući se iza prozirnih paravana, drugi su odlučili, ma kako to surovo zvučalo, igrati otvorenih karata. Pitanje je koje je od ova dva navedena zla manje?

Kineski znanstveni krugovi zabavljaju se sekvenciranjem genoma prikupljenih iz uzoraka DNK koji pripadaju 2.000 najpametnijih ljudi na Zemlji. Cilj ove radnje je da se otkrije koje kombinacije gena utječu na ljudsku inteligenciju, pa ovisno o tome budućim roditeljima će omogućiti „sjajnu“ mogućnost da odaberu najinteligentnije od svoje potencijalne djece.

Prema nekim izračunima, slijedeća generacija Kineza rođena uz ovakvu selekciju mogla bi imati IQ veći u prosjeku 5 do 15 bodova. Presedan za ovakav čin kineska je vlada postavila još 1994. godine, kada je donijela Zakon o zdravstvenoj skrbi majka i djece, a koji su strani mediji prozvali  Eugeničkim zakonom, koji će u budućnosti omogućiti da se osobine poput niskog IQ-a proglase deformacijom, te da se abortiranje takve djece proglasi obaveznim. Prema tom zakonu, ako se na prenatalnom testiranju pronađe nasljedna bolest ili deformacija, liječnik mora savjetovati trudnici da počini abortus, a trudnica taj savjet treba poslušati.

Sve dakle ukazuje na to da bi u skoroj budućnosti ovo znanstveno otkriće moglo prerasti u službenu politiku vlasti. I bez obzira koliko je čin moralan ili nemoralan, demokraciji mjesta nema kada je u pitanju ušteda na izdacima za zdravstvo, za specijalizirane ustanove, zatvorske kapacitete, socijalnu službu …

Ne kažem da podržavam ovu politiku, ali da li je humano kako živi veliki dio populacije koja je bolesna i rođena s genetskim oštećenjima?

Advertisements

4 thoughts on “Korov se u korijenu siječe

    • Nehumano je igrati se Bogova. Ali je činjenica da su se pošteno razmahali i rade to što rade, pa mi u čitavoj priči gdje spominjem dva zla nekako „humanije“ djeluje opcija sasijecanja u korijenu a ne vršiti egzekuciju nad onima koji su spoznali svjetlost dana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s