Psihologija

Zauvek danas

Dobra memorija se, tvrde naučnici, samo donekle nasleđuje, a u velikoj meri se stiče i izgrađuje. Čovek bez pamćenja ne bi mogao ni učiti, ni misliti, ni živeti… jednom rečju, ne bi bio svestan sebe, svoje ličnosti i kontinuiteta. Bio bi večito novorođenče, jer bi mu sve izgledalo potpuno novo, nepoznato i prvi put viđeno. A evo kako bi to izgledalo….

Već smo pisali o jednom slučaju gubitka pamćenja. O retrogradnoj amneziji. Anterogradna amnezija je nešto sasvim drugo. To je oblik amnezije koju karakteriše nemogućnost prebacivanja informacija iz kratkoročnog pamćenja u dugoročno pamćenje, pa osobe koje pate od takvog oblika amnezije zaboravljaju u jako kratkom vremenskom periodu ono što se dešava.
Jedan od najpoznatijih filmova napravljenih na temu anterogradne amnezije je film „Memento“ gde glavni lik, sa tim oblikom amnezije, pokušava da stvori pamćenje događaja tako što vodi beleške, snima fotografije i tetovira podatke.
Priča o Clive Wearingu, nije film. Britanski muzikolog, dirigent, tenor i klavijaturista, ostvareni muzičar, Clive Wearing je na vrhuncu svoje karijere oboleo od virusa koji mu je napao centralni nervni sistem. Od tog trenutka, za njega je život postao nešto potpuno nepoznato, a svaki dan novo, nedoživljeno iskustvo, ma koliko puta se ponavljalo. Njegov mozak ne može da formira nove uspomene, tako da mu sećanje traje između 7 i 30 sekundi. Nekih stvari od pre bolesti se seća, kao recimo, da ima decu, (mada im se ne seća imena) i da iznad svega voli svoju suprugu. Prosto je tragikomično koliko joj se svaki put obraduje kada je vidi. I nakon njenog izlaska iz prostorije na minut, a onda ponovnog ulaska, on se tako iskreno raduje, kao da je nije video mesecima. I dalje ume da svira klavir, međutim, istog trenutka kada završi, zaboravlja da je svirao. Naziv hrane ne može da poveže sa čulom ukusa, tako da nema predstavu dok jede da li jede piletinu, čokoladu ili nešto drugo.
Wearingova supruga, Deborah, napisala je knjigu o njegovom slučaju, pod imenom „Zauvek danas“ (Forever Today).

Bez obzira što je ovo izuzetno teško stanje za Wearinga i ljude koji ga okružuju,  što je sigurno užasno ne sećati se da je ikada video nekoga…da su mu svi dani isti, a opet svaki trenutak nov, fascinantno mi je što u njegovoj memoriji postoji samo jedna osoba – njegova supruga, kojoj se toliko raduje.

Na kraju, ne mogu odoleti da ne izlaprdam nešto. Kada je pogledala ovaj video, moja draga prijateljica sa kojom delim „Separe“ je urliknula: „Toooo…takav meni treba – da mi se stotinu puta dnevno raduje kada me vidi!“. I bez obzira na Wearingovu jadnu situaciju, sramota me je, al priznajem da sam se baš nasmejala.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s