Seksologija

Voajeri s licencom

U 16. I 17. Stoljeću u Francuskoj je došlo do eksplozije razvrgavanja brakova, zbog navodne nekonzumacije. Da bi dokazao svoju nevinost optuženik je morao postići erekciju pred nizom stručnjaka koji je ovisno o mjestu i sudu uključivao svećenike, tadašnje doktore i babice. Stručnjaci bi zatim pisali svoje mišljenje o „elastičnoj tenziji“ i „prirodnom kretanju“ nakon čega bi optuženik trebao dokazati ejakulaciju. To je često uključivalo ispipavanje i stiskanje spolovila, kao i mjerenje zakrivljenosti.

U rijetkim slučajevima žena utvrđivalo se da li je himen malformiran ili da li vagina uopće postoji. Žene su gore prolazile jer su nizovi stranaca temeljito ispitivali njenu  djevičnost, pa bi je znali i pritom prstima razdjevičiti.  Supruge su često nastojale lažirati da nisu razdjevičene pa su koristile razne biljne pripravke kao i namaze kojima su postizale stisnutost spolovila.

 S druge strane odvjetnici supruga često su se pozivali na vremenske uvjete kao rezultat za poteškoće s erekcijom što je dovelo do toga da se pregledi odvijaju nakon što je supružnik proveo dulje vrijeme u toploj prostoriji bez kupanja. U slučaju da bi sud zaključio da optuženik nije potentan jedini oblik žalbe bio je zahtijevanje ispita demonstracijom gdje bi imao spolni odnos sa svojom suprugom ispred tima stručnjaka na neutralnom teritoriju. Prethodno tome, i muž i žena bili bi temeljito pregledani da ne skrivaju nikakva pomagala.

Muški promatrači (svećenici i doktori) su promatrali čin iz svojevrsnog separea, dok su babice bile obično bliže paru i ležale su na jastucima kako bi mogle vidjeti skrivene kutove. Nakon sat do dva čina stručnjaci bi pregledali lokaciju spolnog odnosa s jakim svjetlom da utvrde je li bilo penetracije.

E, pa svašta!

Advertisements

One thought on “Voajeri s licencom

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s