Priroda

Jezero sa druge planete

Priroda ne prestaje da iznenađuje. Još jedan od fenomena ove umetnice je jezero Kliluk, u oblasti Oroyos u Britanskoj Kolumbiji (u Kanadi). Poznato i kao „The Spotted Lake“ (Pegavo jezero), jer se sastoji od 365 pojedinačnih bazena koji, zahvaljujući izvanredno visokom sadržaju mineralnih materija, formiraju pegave strukturu površine jezera. U zavisnosti od doba godine, boje u jezeru se menjaju. Žuta, zelena, plava, bela… jezero izgleda kao predeo sa neke druge planete.

KLILUK1
Koliko je poznato, ovo jezero sadrži najveću koncentraciju mineralnih materija u vodi u čitavom svetu, kao što su magnezijum sulfat, kalcijum i natrijum sulfat. Takođe sadrži i visoke koncentracije srebra i titanijuma.

Tamošnji stanovnici su ga zvali Khiluk, iz čega je izveden njegov današnji naziv, a na jeziku lokalnog stanovništva to znači „sacred site“, (sveta strana, sveto mesto).

Jezero je nekada bilo u vlasništvu određenog gospodina Ernesta Smitha, koji je želeo da iskoristi lekovitost vode i na tom mestu izgradi banju. Međutim, nakon 60 godina vlasništva, prodao je državi zemljište od 22 hektara, tako da je jezero sada ograđeno. Ostalo je divlje, prirodno i prelepo.
KLILUK3

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s