Politika i društvo

Briga o svom narodu

Nemam nameru da tupim o gojaznosti, kojekakvim dijetama, vitkom telu, zdravlju, bolestima koje su prouzrokovane prekomernom težinom itd. O tome se piše nadugačko i naširoko po svim ženskim magazinima (i ne samo ženskim). Rešenje za prekomernu težinu je – dijeta. Dobro, ne baš tako uprošćeno, ali, htela sam da kažem da smo mi sami, naša volja i želja jedini odgovorni za istrajnost u držanju te dijete. Naravno da je to kod većine ljudi problem.

E, Japanci su rešili da stanu na put toj individualnoj volji i želji svojih sugrađana. Doneli su lepo zakon po kome praktično zabranjuju Japancima da budu gojazni. Otprilike, baš tako. Japanska vlada je donela zakon kojim je propisan dozvoljeni obim struka za žene i muškarce starije od 40 godina. Kod muškaraca je to 85 cm, a kod žena 90 cm.

Zakon je propisao obavezu za sve poslodavce da periodično moraju da organizuju merenje struka svojih radnika starijih od 40 godina. I šta onda? Svi koji budu deblji nego što je propisano, moraće da promene način ishrane, a ako i posle šest meseci ne uspeju da se vrate na traženu težinu, moraće da idu kod lekara da im on prepiše dijetu. Pitala sam se šta će biti ako ni tada ne budu smanjili svoju težinu. Da li će možda biti novčano kažnjeni, ili…šta? Japanska vlada je to rešila na drugi način. Ako kompanije ne smanje broj debeljuca za 25 % do kraja 2014. godine, moraće da u zdravstvene i penzione fondove uplaćuju više novca. Pa hajde sada, čik nemoj da držiš dijetu. Ako ostaneš debeljuca, sumnjam da će tvoj poslodavac hteti da uplaćuje državi više novca zbog tvojih kilograma. Jok… lakše je da te šutne sa posla i nađe nekog mršavka koji će ga manje koštati. Pali su mi na pamet i sumo rvači, ali verovatno i ovaj zakon ima svoje izuzetke.

Japanci su rešili da srede izgled i zdravlje svog stanovništva putem zakona, (i izgleda da će im to poći za rukom), a da li bi to moglo da se primeni na nekom drugom mestu… nisam baš sigurna. Znam da bi kod nas prva rečenica bila: “Država da mi brani da jedem? E, to neće moći!“

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s