Ljudi i događaji

Čovjek bez broja

„Pronađen sam iza kontejnera 2004. godine. Ne znam kako sam tamo dospio. Ne sjećam se tko sam, kako se zovem, ni koji mi je broj socijalnog osiguranja“ – priča je čovjeka kojemu je nadjenuto ime Benjamin Kyle, prema inicijalima restorana pokraj kojeg je pronađen. Sa sobom nije imao nikakve dokumente, patio je od teških opeklina i bio gotovo slijep. Dijagnosticirana mu je retrogradna amnezija, što znači da se ne može sjetiti događaja koji su se dogodili prije vremenskog perioda u kojem je uzrokovana amnezija.

Iako su mu ga spasili, život Benjamina Kylea postao je izuzetno kompliciran, a njegov identitet i dalje mu je bio nepoznanica. Otisci prstiju, DNK testovi, gostovanja u nacionalnim i međunarodnim vijestima i popularnim emisijama poput dr. Phila, nisu pomogli Benjaminu da sazna tko je on zapravo bio. Problem je što se on svoje priče ne sjeća, a ne postoji niti jedan trag o njegovoj prošlosti. I sve dok je tako, država mu brani pravo na budućnost. Dok ne dozna svoju prošlost, ne može imati ni budućnost. Benjaman je jedina osoba u Sjedinjenim državama, a možda i u svijetu, koja se i dalje vodi kao nestala iako je pronađen. Zadnja opcija koja mu je ostala bila je da se o njemu snimi dokumentarni film.

„Ja zapravo ne postojim. Dišem, hodam i razgovaram s ljudima, ali u birokratskom smislu me nema. Zbog toga nemam ni socijalnu ni zdravstvenu pomoć te me nitko ne želi zaposliti. Ponekad poželim da se jednostavno nisam probudio“.

Pitam se kako je uopće moguće da se ovakve stvari dešavaju. Čitavog života nas označavaju, evidentiraju i smeštaju u svakojake baze, počevši od samoga rođenja gdje dobijamo narukvice na kojima piše spol, ime majke itd, pa upisom u knjigu rođenih, pohranjivanja otisaka prstiju prilikom izdavanja prve osobne iskaznice…Kako je moguće da baš u nijednoj bazi čovjeka nema a živ je, postoji? Ta  nije s neba pao!

Advertisements

6 thoughts on “Čovjek bez broja

 1. Ima toga i kod nas. Juče sam na TV_u slučajno gledao sudbinu jednog čoveka.
  „Sve za ljubav“. Ne gledam taj tip emisije ali me je priča zainteresovala jer čovek jednostavno ne zna ko su mu roditelji a samim tim ni ko je on sam. Kao mali bio je usvojen, kasnije je bio u domu, navodno su ga pronašli roditelji koji poseduju papire sa matičnim brojem koji se samo za jedan broj razlikuje od bratovljevog broja. Tražena je DNK analiza. U studiju je otvoren koverat sa razultatima u kome je potvrđeno da mu to nisu roditelji…

  • Takve su priče prestrašne, ali drugačije je kada si kao dijete u situaciji da ti država određuje ime, prezime, identifikacijski broj…on je zapravo na tim temeljima izgradio svoj identitet. Šta s čovjekom od navodno 64 godine, koji se zapravo ničega ne sjeća? Morao je imati neki život prije nesreće, netko ga je morao poznavati. Čovjek od 2004-te luta kao slijepac i NITKO od ne znam koliko stanovnika ne zna tko je on. Apsurd.

 2. Bravo, kraj govori sve… Zapravo je strašno, ali, bravo za post… Što kaže Wojciech, ima toga i kod nas… A posebno je zanimljiva priča čoveka koji se zove Života Životić (ili slično) koji se vodi kao mrtav… Apsurd je dvostruk – čovek je živ i tako se zove….
  Ali ovo… I mediji i sve, a opet…

  • Ma pazi, razumijem da postoje greške u sistemu. Nikako mi nije jasno kako je moguće da ovaj baš nigdje nije evidentiran, pa ne radi se o tek rođenom djetetu. 64 godine su ipak dobar dio života iza leđa. Nije živjeo u džungli, izoliran od svijeta pa da nije imao kontakte. Meni ovo kao SF priča.

 3. Hmmmm, vrhunac apsurda je da ti bez prošlosti uskrate pravo nam budućnost. Ako se pojavi višak nečega, retko se traga za nejgovim poreklom, negos e lepo zaevidentira i dalje živi neki svoj život. Izgubiš kaput – kupiš nov. Malo li je onih po Amrici koji su ceo svoj identitet promenili? A on je svoj nehotice izgubio i niko nov da mu odobri. Nelogičnosti birokratskog sistema.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s