Kultura i umetnost / Ljudi i događaji

Sa ukusom soli

U Poljskoj, u gradu Vielička (Wieliczka), istoimeni rudnik soli je jedini u svetu za koji se plaća ulaz. Izgrađen je u XIII veku, i spada u jedan od najstarijih rudnika soli u svetu. Eksploatisan je 700 godina bez prekida, pa ne treba začuditi ekstremno veliki obim iskopavanja. Kompleks lavirinta hodnika u ukupnoj dužini je veći od 300 kilometara u nekoliko nivoa.

Map of the underground salt mine

Tokom vekova rada pod zemljom, rudari su uspostavili tradiciju rezbarenja skulptura od soli po galerijama i komorama. Tu su desetine statua, tri kapele, žrtvenici, reljefi i čitava katedrala.  Čak su i lusteri koji vise od soli, iako izgledaju kao da su od kristala. Sve to zajedno je jedan zapanjujuć prizor koji od početka XIX veka, kada je ovaj jedinstveni muzej na svetu otvoren, privlači milione turista iz čitavog sveta.

Sam ulazak u Vielička rudnik je posebna avantura. Silazak niz 378 stepenika, 100 metara pod zemlju verovatno izaziva poseban osećaj. Ovaj jedinstveni, „slani grad“ ima 30 sala i dvorana, nekoliko kapela, a predivne verske rezbarije su nešto posebno. Na njima su različite scene: od poslednje večere do pojavljivanja Isusa pred apostolima posle raspeća. Mnoge od ovih „slanih“ umetničkih dela rudari su stvarali godinama, čak decenijama..

Najveća kapela, „Kraljeva kapela“ je duga 54, široka 18, a visoka 12 metara. Nastala je 1896. godine kada je izvađen ogroman blok soli.  U njoj se redovno održavaju koncerti simfonijskog orkestra Krakova.

Slika „slanog grada“ je zaokružena slanim jezerom koje se u njemu nalazi. Tu se nalazi i muzej, ali i veliki broj namenskih komora, kao što je sanatorijum za ljude koji pate od bolesti respiratornog sistema.  Na samom kraju je restoran na dubini od 122,5 metara. Nosi naziv po glavnom gradu Poljske kome je u periodu 1818 do 1821. godine isporučeno 20 hiljada tona soli iz ove prostorije. Tu se organizuju novogodišnje proslave.

Fotografije su famozne, a sama pomisao da je sve od soli, ostavlja vas bez daha.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Advertisements

2 thoughts on “Sa ukusom soli

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s