Nauka i tehnologija / Svemir

Opet kataklizma?

Između 19. i 20. februara, NASA je zabeležila pojavu velike Sunčeve pege, koja je za samo 48 sati postala šest puta veća od Zemlje. Naši domaći mediji su od toga odmah napravili paničnu priču o solarnoj oluji koja će doneti mrak na zemlju, vratiti nas u srednji vek, promeniti klimu… ostaviti naz bez vode, grejanja, struje, lekova… Ma svašta nešto. Štetu su uporedili sa onom koju bi napravilo 20 najvećih uragana. Dakle, već imamo spreman scenario za ovu godinu.

solarflare_1129791aVeć postoje saveti tipa „Kako preživeti solarnu oluju“. Pomenuću samo njih par koji su dati. Prvi je – kupiti Faradejev kavez, a onda svoj računar uneti u njega. Jedna sitnica je samo problematična – moći će da se koristi samo za ukras. Sledeći saveti se odnose na novac (koji treba da stavite u dušek), generator (koji treba obavezno da nabavite), automobil (koji nikako ne treba da koristite, već da svuda idete pešice) i obavezno praćenje dešavanja na nebu. Ako ugledate Auroru Borealis (pod uslovom da ne živite na Severnom polu), smesta bežite u svoj Faradejev kavez.

Pa ja nemam reči. Možda bi posao godine bila nagla proizvodnja baš tih Faradejevih kaveza. Da li ćemo tokom 2013. sretati po ulici sugrađane koji bleje u nebo? Što se ovog našeg podneblja tiče, čisto sumnjam, međutim, ima onih koji su tokom prošle godine kupovali „pakete za preživljavanje“, bežali na Rtanj ili u Bugarsku i davali silni novac za pravljenje kojekakvih bunkera. Verujem da će ove godine ti isti požuriti da kupe pomenute kaveze, a na ulicama ćemo ih prepoznavati po pogledu uprtom u nebo.

Solarne oluje postoje i postojaće. Najsnažnija, za koju trenutno znamo, je bila pre 150 godina – tačnije 1859. Srećom, tada tehnologija nije bila na nekom zavidnom nivou, tako da  na Zemlju i njeno stanovništvo to i nije imalo nekog velikog uticaja. Danas stvari stoje potpuno drugačije. Međutim, uz sav ovaj problematični život koji vodimo, baš nam i ne treba redovno praćenje eksplozija na Suncu. U zadnjih par godina malo-malo pa nas isprepadaju vestima o mogućim kataklizmičkim dešavanjima, na koje apsolutno nemamo uticaja i od kojih se ne možemo odbraniti.

Tu je i priča o emitovanju gama zraka iz centra naše galaksije, pa o otpuštanju ogromne energije iz zemljinog jezgra, porastu solarne aktivnosti, globalnom zagrevanju, kometama i meteorima, itd. Sve priče koje ukazuju na navodni prelazak u „novu fazu“, neko „novo doba“, ili pak „kraj svega što nam je poznato“.

Za naredni period su već predviđene eksplozije na Suncu, i to u sledećih desetak godina. Da li će to biti sutra ili za deset godina, ne vidim da ima neke razlike – ishod će biti isti. Uostalom, sve informacije koje možemo da dobijemo su one koje nas „drže na leru“, tj. one koje nam „neki tamo“ dozvoljavaju da čujemo. Ne zaluđujem se da bilo šta „od životne važnosti“ može da se nađe na netu, ma koliko se mi trudili i kopali.

Prema tome, spremiću se da u narednih desetak godina dočekam najlepšu Auroru Borealis koja će se sigurno videti i na našem nebu, sobzirom da se ona iz 1859. godine videla čak u Rimu. Uživaću u neponovljivom doživljaju, a posle toga… Bože moj – kako drugi, tako i ja. Spustiću poklopac laptopa za sledeći period i nabaviti šporet na drva. Zemlja se i dalje okreće.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s