Nauka i tehnologija / Psihologija

Socijalno izopćenje

Življenje se nekada odvijalo po šablonu „stvarno življenje“, što je podrazumijevalo interakciju licem u lice, izlaženje, druženje. Nastankom interneta poprimilo je drugačiju formu, javila su se dva oblika življenja – ono stvarno i ono virtualno. Postoji li još uvijek onaj prvobitan oblik ili smo dozvolili da nam fejs postane neizostavan segment?

Čovjek je socijalno biće, teži zajednici a danas su zajednice  upravo društvene mreže poput Facebooka. Nije potrebno izaći među ljude da biste bili u toku, sve se odvija na internetu. U svakom trenutku znate gdje su vam prijatelji, piju li kavu, jedu li, da li su žalosni ili izuzetno radosni, da li im se dogodilo nešto taj dan, jesu li u vezi ili ne, da li su dobili posao…I jako je bitno imati gomilu prijatelja na profilu jer što ih je više, dinamičnije je i nabijeno informacijama. Održavati odnos s nekim putem društvenih mreža ne iziskuje mnogo energije ni truda za razliku od održavanja odnosa u stvarnome životu.

U stvarnome životu prijateljstvo postupno izblijedi i tako se okonča, dok se na Facebooku ono može iznenada završiti i to tako da samo jedna strana odluči da je prijateljstvo  gotovo. Brisanje osobe iz Facebook prijatelja može imati psihološke posljedice za tu osobu, slično kao i društveno isključivanje pojedinca u stvarnom životu.

U istraživanju Christophera Sibone, studenta doktorskog studija računalnih znanosti i informacijskih sustava na Sveučilištu Colorado Denver, 40% sudionika izjavilo je da bi u stvarnome životu izbjegavali osobu koja ih je uklonila s Facebook liste prijatelja, 50% ih ne bi izbjegavalo, dok 10% sudionika nije sigurno što bi učinili. Pri tome su žene u značajno većoj mjeri izjavljivale o izbjegavanju kontakta s tim osobama od muškaraca.

Provedena studija ističe promjene odnosa među ljudima koje se javljaju kao posljedica povećanog korištenja interneta i sve učestalijeg povezivanja putem društvenih mreža. Upravo zato interakciju licem-u-lice postepeno zamjenjuju online interakcije koje imaju vlastita pravila, jezik i vrijednosti.

Advertisements

2 thoughts on “Socijalno izopćenje

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s