Nauka i tehnologija

Sumrak humanosti

Najomiljenije meso peradi u svijetu je dakako piletina, upravo iz razloga što je kokoš jedna od rijetkih životinjskih vrsta koja se može  uzgajati na toliko različitih geografskih lokacija. Lako dostupna i relativno jeftina, razlog je za masovnu proizvodnju da bi se namirilo svjetsko tržište. Zahvaljujući suvremenim znanstvenim metodama uzgoja,  peradarstvo je postalo jedna od najuspješnijih grana poljoprivrede. Farmeri u Sjedinjenim Državama primjenjuju pomno kontrolirane metode hranjenja i uzgoja u kavezima,  te znanstvene metode kontrole bolesti.

Masovna proizvodnja piletine za ljudsku ishranu u zapadnim zemljama podrazumijeva velike farme-hangare u kojima se gomila pilića na skučenom prostoru drži u nehumanim uslovima prije klanja. Žive u prostorijama bez prirodnog svjetla tokom šest do osam nedjelja svog kratkotrajnog postojanja. Kljukaju se kako bi rasli što brže, pa tako za  svega tri mjeseca dostižu  potrebnu težinu potrebnu za isporuku na tržište.

Mnogi ljudi osuđuju takav način masovnog uzgoja, nazivajući ga okrutnim. No peradari unatoč tome i dalje pronalaze sve djelotvornije metode uzgoja tih ptica. Pa su tako osmislili matrix piliće kojima je uklonjen mozak  te su na takav način lišeni užasa života u prenatrpanim farmama.  Poslije odstranjivanja čula, pilići bi bili poređani u beskrajne nizove vertikalnih ramova. Hrana, zrak i voda bili bi dopremani kroz sistem cjevčica, a na isti način bi se odlagao izmet. Da mišići ne bi atrofirali, primijenili bi se strujni šokovi.

Osim te „humane“ strane, neizostavna je i ona ekonomska – pilići bi dakle bili gušće spakovani na farmama, što znači i da bi i proizvodni kapacitet porastao. Sistem bi omogućio gustinu od 11,7 pilića na kubni metar, u odnosu na postojećih 3,2.

Kreator  „Centra za nesvjesno uzgajanje“ tvrdi:  „Osnovna razlika između mog i postojećeg sistema proizvodnje je što moj sistem uklanja patnju (pilića). Realnost sadašnjeg načina uzgoja je jednako šokantna, ali je zamaskirana iza romantične vizije tradicionalnih farmi koja je nama potrošačima urezana u memoriju preko ambalaže proizvoda“.

Ponekada je jednostavnije zatvarati oči pred surovom stvarnošću. Svjesni smo principa hranidbenog lanca i zakona jačega. Neminovnosti u svrhu preživljavanja. Zapravo, sretni smo što nad nama nema inteligentnijeg.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s