Kultura i umetnost

Umetnost koja ne traje

Umetnost izvan galerija nije ništa novo. Već smo pisali o nekim neobičnim umetnostima, međutim ovi umetnici koje ću pomenuti svoja dela stvaraju da bi trajala samo jedan dan. Bukvalno. Bez obzira da li ste ljubitelj umetnosti ili ne, ovi crteži ne mogu da vas ostave ravnodušnima i da vam ne privuku pažnju.

Ovo nisu pejzaži, već su pejzaži osnova ovih slika. Dela se nalaze na zemlji, pesku ili snegu, a da bi se celo delo videlo, potrebno ga je snimiti ili pogledati iz vazduha ili sa velike udaljenosti. Bez ikakvih tehničkih pomagala, koristeći samo štap ili grabulje za crtanje iradeći to neverovatno precizno, ova dela su kratkog daha. Speru ih kiša, talasi ili vetar. U čemu leži vrednost ovih umetničkih dela koja se stvaraju ceo dan, a onda brzo nestaju? Meni izgledaju famozno, a možda u tome i jeste vrednost.

Sonja Hinrichsen, Simon Beck, Andres Amador, Peter Donatelly i Jim Denevan su kreatori umetnosti „kratkog daha“, koja nestaje pred vašim očima.
Dimenzije ovih dela su velike, ali ipak Jim Denevan predvodi. Njegov projekat u Sibiru, na Bajkalskom jezeru je veličine oko 9 km u prečniku i 2010. godine je proglašen kao najveći te vrste. Krugovi koje je isrtao po jezeru su nestali čim se led otopio.

Gledajući fotografije, pale su mi na pamet Nazca linije iz Perua. Kada bi ovi crteži bili urađeni na tvrdoj podlozi kao što je to u Peruu, da li bi sutra neka civilizacija posle nas pomislila da su to poruke vanzemaljcima, piste za sletanje kojekakvih objekata ili imaju religijsko značenje? Da li su možda neki, i u ona davna vremena, došli na ideju da oslikaju velike površine kao Jim Denevan, ali su to uradili na tvrdoj podlozi, tako da nije nestalo?

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s