Misticizam i okultizam / Nauka i tehnologija

Eltanin

Eltanin je bio američki brod za polarno istraživanje i geodetsko merenje,koji je Između 1962. i 1979. godine istraživao antarktičke vode. U avgustu 1969. bavio se područjem morskog dna na udaljenosti od oko 1600 km južno od rta Horn, na jednom od najnegostoljubivijih mora sveta. Na dugom kablu sa broda je spuštana kamera koja je snimila seriju podvodnih fotografija.

eltanin-antennaRutinski posao, rutinsko snimanje, međutim…. Kad su fotografije razvijene, istraživače je čekalo iznenađenje. Na jednoj koti je detaljno snimljen čudan objekat u obliku antene koji je štrčao iz inače ravnog i bezobličnog okeanskog dna. Objekt je bio metalan i savršeno simetrične konstrukcije. Ta „antena“ postavljena na okeansko dno sastojala se od šest parova poprečnih šipki u obliku krsta koje su na krajevima imale okrugla zadebljanja. Ceo predmet je bio visine oko dva metra. „Antena“ je bila postavljena na 4100 metara dubine, tako da nije bilo nikakve sumnje da je tamo postavila ljudska ruka… ispravka – „neko“ je postavio.

Jedni su odmah tvrdili da je glavni i odgovorni za postavljanje neki neidentifikovani objekat kakvi su navodno viđani od strane moreplovaca i pilota kako izleću iz okeana. S druge strane, podvodni biolozi navodili su mogućnost da se radi o nekoj biljci, jer je to objašnjenje jednostavno bilo najprihvatljivije. Uglavnom, naučnici sa Eltanina su  predmet klasifikovali kao „artefakt“ potpuno nepoznatog oblika i porekla.

cladorhiza-concrescensNakon nekoliko godina, kao što se to uglavnom uvek i dešava, događaj je prestao da bude interesantan, a onda je čovek imenom Larry Hatch antenu objasnio kao primerak sunđera  Cladorhiza Concrescens. Za taj organizam se zna odranije. Prvi ga je identifikovao u uzorku sa morskog dna Alexander Agassiz 1888. godine, u knjizi Three Cruises of the Blake.
Reč je o ekspedicijama kojima su istraživane antarktičke regije 1870-tih i 1880-tih. Sunđeri  su uglavnom ograničeni na toplije pliće vode kontinentalnih grebena, ali, neki od „rođaka“ mogu da se nađu na velikim dubinama. Posle Hatchovog objašnjenja „antene“, naravno da se javila ufološka zajednica kako bi ga optužila za širenje dezinformacija.

Možda je sunđer…a možda i nije…. A stvarno izgleda kao antena …na dubini od 4 km… šteta što sam pokvarila kraj priče.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s