Misticizam i okultizam / Politika i društvo

Utopija ili vizija?

Život koji je zasnovan na ekološkoj stabilnosti, uz poštovanje zemlje kao živog organizma koji treba negovati i doprinostiti njegovoj dobrobiti. Život uz uzvišene ciljeve kao što su sloboda i buđenje božanskog u ljudskim bićima… uspostavljanje samoodrživog modela postojanja na osnovu etičkih principa suživota, ljubavi i saradnje, kao i harmonije sa svim faktorima evolucije ljudskog roda. Građanski život koji čine zajednice osnovane na normama solidarnosti. Građani koji su braće i sestre i koji se pomažu kroz obostrano poverenje, poštovanje, prihvatanje i solidarnost. Posvećenost tome da se drugima omogući napredovanje. Obaveza širenja pozitivnih misli i usmeravanje svih aktivnosti ka duhovnom razvoju. Društveni život koji prati i podstiče razvoj pojedinca.

damanhurPriznajte da sve ovo zvuči onako… futuristički… nestvarno… fantastično… Mogla bih i dalje da nabrajam, međutim, ovakav život stvarno postoji. Da, na našoj planeti.

Godine 1977 na severnim obroncima italijanskih Alpa, u dolini Valchiusella, nedaleko od  Torina, osnovan je međunarodni centar duhovnog i socijalnog istraživanja. Vremenom mala zajednica posvećenika razvila se u federaciju koja broji oko 1000 stanovnika, organizovanu na progresivnim principima, koja ima svoj ustav, ekonomiju, valutu, predstavništva i ambasade po celom svetu.

U Damanhuru se život odvija u skladu sa duhovnim načelima, meditacija je način života, a posebno je fascinantan podzemni hram (Hram čovečanstva), koji predstavlja specifičan put inicijacije.
Damanhurska filozofija se ne zasniva na religioznim dogmama, već na radnim hipotezama, eksperimentima, proverama i promenama, usavršavanju , kako duhovnih tehnika, tako i političkih i ekonomskih principa. U Damanhuru se organizuju razni seminari koje vode instruktori koji uključuju predmeditaciju o duši, slobodnoj volji, karmi i reinkarnaciji, evoluciji, magiji i drugim temama.

Oberto AirudiA kako je sve počelo? Priča počinje ranih šezdesetih, kada je  Oberto Airaudi, broker osiguranja iz severne Italije, kao desetogodišnjak tvrdio da ima vizije prošlog života, u kojima je video zadivljujuće hramove. Kako je rastao, njegova jedina ideja i cilj su postali gradnja hrama čije slike je tvrdio da vidi u mislima.
Falco (kako je Oberto sam sebe nazvao) je napravio „probu“. Počeo je sa kopanjem ispod kuće svojih roditelja, kako bi se upoznao sa principom i mogućnostima iskopavanja. 1977.godine je izabrao brdo od čvrstih stena, koje bi izdržale strukturu po njegovoj zamisli, a onda je na njemu podigao kuću u koju se uselio sa nekolicinom svojih istomišljenika. U avgustu 1978. godine kopanje je počelo. Bez formalnih planova, (samo na osnovu vizije jednog čoveka), bez ikakvih urbanističkih dozvola, koristeći lopate i krampove, dobrovoljci, Falcovi istomišljenici koji su se sjatili iz celog  sveta, u smenama od Damanhur coinpo četiri sata, kopali su  skoro dve decenije. Do 1991.godine je već nekoliko od devet komora skoro kompletirano, sa predivnim muralima, mozaicima, skulpturama i vitražima. Ipak, toliko godina čuvana tajna je izašla na videlo. Pojavila se policija sa javnim tužiocem, na čiji zahtev je Falco morao pokazati „svoje delo“. Nakon šoka posle ulaska u prvu prostoriju prečnika 8 m, a onda uvidom u ostale hramove, vlasti su odlučile da u ime vlade oduzmu hramove. Ko se umešao, kada i kako, ne zna se, međutim, urbanistička dozvola je dobijena (retroaktivno), tako da Damanhur danas ima i svoj univerzitet, školu, vinograde, farme, pekare, supermakete itd…

I eto… ljudi koji su smatrali da su „karmički povezani“ za prostor Atlantide, napravili su svoj grad… svoju državu… neki drugi svet u ovom svetu u kome se nalazimo. Ono što oduzima dah su podzemni kitnjasti hramovi koji su konstruisani na pet nivoa, kao trodimenzionalna knjiga i pripovedaju istoriju čovečanstva. Povezani su stotinama metara bogato ukrašenih tunela  i zauzimaju skoro 300.000 kubnih metara.

Damanhur Temple of Human Kind LayoutUkoliko želite, možete postati građanin Damanhura i „iz inostranstva“ bez direktnog učešća u socijalnom sistemu ove zajednice. Potreban je pismeni zahtev, za kojim sledi probni period kojim se ispituje najpogodniji način učešća u životu zajednice. Teritorija Damanhura obuhvata šumsko područje, obradivu zemlju i oko 80 zgrada, uključujući stanove, raidionice i pogone. Damanhur ima razvijenu saradnju sa mnogim organizacijama, pa i u Hrvatskoj postoji oficijelni damanhurski centar Talej – u Zagrebu.

SELFIKE

SelficaselfikaSelfika je drevna nauka, zasnovana na temeljnom obliku svemira, a to je spirala. To je disciplina  koja je bila široko korišćena u Atlantidi, a tragovi se mogu naći u egipatskoj, etrurskoj i keltskoj kulturi. Sama reč „self“ na sanskrtu znači spirala. Selfovi su temelj damanhurske tehnologije i magije. To su strukture koje iskorišćavaju vitalnu energiju. Postoje različiti selfovi… oni koji ojačavaju našu energetsku auru, oni koji nam olakšavaju bolove razlčitih vrsta, oni koji pomažu rast biljaka, ili oni koji se koriste za ezoterične eksperimente sa vremenom, sinhronim linijama i sveirskim putovanjima. Mogu biti u obliku jednostavnih narukvica, pa sve do složenih struktura napravljenih od različitih metala. Najveća selfička struktura nalazi se u Hramovima čovečanstva.

Da li je Damanhur utopija ili vizija budućnosti? Da li smo spremni  da napravimo iskorak iz ovog našeg materijalnog sveta ka nekim uzvišenim ciljevima koji počivaju na duhovnosti  ili je još rano? Da li je Damanhur centar neke nove religije (sekte) pod vođstvom  dotičnog Falca koji je praktično sve osmislio, a onda i ostvario – počev od hramova, preko selfika pa do tarot karata koje je sam iscrtao i dao im značenje? Videćemo…

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s