Nauka i tehnologija

Futuristička autocesta

Sredinom 2013. godine u Nizozemskoj će biti izgrađena prva „pametna“ autocesta na kojoj će se nalaziti poseban asfalt, koji ne samo da će svijetliti u mraku, već će vozači direktno s njega moći dobiti informaciju o uvjetima na cesti.
Studio Roosegaard je izumio posebnu vrstu svjetlećeg praha koji će zamijeniti tradicionalnu boju kojom se označavaju cestovne trake. Prah se puni preko dana uz pomoć Sunčeve svjetlosti, koja mu omogućava i do 10 sati  aktivnosti  tokom noći. Ova posebna boja neće se koristiti samo za označavanje cestovnih traka, već  će imati i mnogo širu upotrebu. Primjerice, kad temperatura padne ispod određene razine, na cesti će se pojaviti pahulje snijega koje će svijetliti upravo zahvaljujući spomenutom prahu. Na ovaj način vozači će u realnom vremenu biti upozoreni kako je cesta kojom voze skliska te kako trebaju prilagoditi vožnju postojećim uvjetima.

Prvih nekoliko stotina metara nove ceste koja svijetli u mraku i odašilje upozorenja vozačima na svojoj površini bit će izgrađeno u pokrajini Branbant sredinom 2013. godine. Nakon početne faze, cesta se planira nadograditi i novim zanimljivim mogućnostima. Primjerice, bit će joj dodana posebna traka koja će biti rezervirana samo za električne automobile i koja će kontroliranim magnetskim poljem moći puniti baterije automobila koji se njom voze. Zatim, prometni znakovi koji svijetle u mraku, svjetiljke koje rade na vjetar… Tako će dizajnirana autocesta razumno trošiti električnu energiju, a na taj način i riješiti većinu cestovnih problema

Iz studija Roosegaarde posebno naglašavaju kako je jedan od ciljeva ovog projekta natjerati odgovorne da razmišljaju o dizajnu i unaprjeđivanju ne samo sredstava prijevoza, već i cesta po kojima će se vozila budućnosti kretati.

„Osim vozila, inteligentnije moraju postati i ceste. Samo kombinacijom pametnih automobila i pametnih cesta možemo stvoriti sigurnu i efikasnu prometnu infrastrukturu koja će budućim vozačima vožnju učiniti neusporedivo ugodnijim iskustvom, nego što je to slučaj danas.“

Advertisements

One thought on “Futuristička autocesta

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s