Nauka i tehnologija / Priroda

Hi – tech park

Vrtovi kraj zaljeva (Gardens by the Bay)  su spektakularni park rasprostranjen na 101 hektaru u središtu Singapura. Park je dizajniran kao niz vrtova u obliku velikih tropskih listova, svaki s vlastitim posebnim dizajnom, karakterom i temama, te se sastoji od tri dijela: Zaljevski Južni, Istočni i Središnji Vrtovi.

Središnji Vrtovi će predstavljati vezu između Južnih i Istočnih Vrtova. Nalaze se na 15 hektara sa 3-kilometarskom rivom. Dodatna nadogradnja Središnjeg vrta uslijediti će u idućih nekoliko godina.

Lijepi paviljoni, širokih otvorenih travnjaka, lepršave palme i visoki grmovi preko 32 hektra dočekati će posjetitelje unutar Zaljevskih Istočnih Vrtova, i pružiti im predivan pogled na panoramu grada Singapura sa svoje 2-kilometarske duge šetnice.

Zaljevski Južni Vrtovi  su dovršeni i otvoreni za javnost 29. lipnja 2012. godine. Najveći je od triju vrtova i rasprostire se na 54 hektra, a ima za cilj predstaviti najbolje od tropske hortikulture i vrtnog umijeća. Ukupni koncept ovog genijalnog plana crpi inspiraciju od orhideja, koje su predstavnik tropa i Singapura, kao zemljin nacionalni cvijet.

Konzervatorijski kompleks se sastoji od dva hlađena konzervatorija – Cvjetni Dom  i Nebeska Šuma koji se nalaze uz rub Marina Rezervoara (Marina Reservoir). Konzervatoriji su namijenjeni da budu energentski učinkoviti izlog tehnologija održive gradnje. Cvjetni Dom je ispunjen  biljkama pronađenim na Mediteranu i u polusušnim tropskim područjima. Ugrađeno je i video platno za prikaz biljaka i za održavanje demonstracija unutar konzervatorija. Nebeska Šuma je malo manja, na 0,8 hektara. Replicira vremenske uvjete nađene u tropskim planinskim područjima između 1.000 i 3.000 metara iznad mora. Unutar se nalazi takozvana Nebeska Planina koja je dostupna liftom, a posjetitelji će se moći spustiti niz planinu kružnim stazama gdje 35-metarski slap pruža posjetiteljima osvježavajući hladni zrak.

Super stabla dominiraju krajolikom Vrtova sa svojom visinom koja se kreće između 25-50 metara. Riječ je o vertikalnim vrtovima koja krase bromelije, paprat i tropske penjačice. Dva superdrveta su povezana i zračnom šetnicom. Sve ove strukture zapravo oponašaju ekološke funkcije pravog drveća u pravom okolišu. Neka od njih imaju i solarne ćelije na krovovima zbog čega svijetle po noći.

Cijeli je sustav dizajniran kako bi se smanjila potrošnja energije u prosjeku za 30 posto, a sav biljni otpad koristiti će se za proizvodnju biogoriva. Održivost vrtova dodatno je ojačana prikupljanjem kišnice koja će se nakon filtracije ponovno koristiti za navodnjavanje kompleksa.

park danju

park noću

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s