Misticizam i okultizam

Kamenje iz Ike

Kako se približava taj 21.12. sve je veća podeljenost među „vernicima“ i „nevernicima“. Ako nas je jedan kamen Maya indijanaca toiko uznemirio, zašto nas nekoliko hiljada kamenčića iz Ike ne bi smirilo? Taj jedan kamen nas upućuje na iščekivanje kraja sveta, no, ovi drugi nam na svoj način poručuju da je kraj sveta već bio.
Naravno da smo opet u Peruu, u provinciji Ika, blizu „Nasca linija“. Prvo pominjanje kamenja je još 1570. godine u hronici indijanskog letopisca po imenu Juan Santa Cruz Pachacutic „Relacion de antique dades d´este reyno del Peru“ („Stara predanja kraljevstva Peru“). Na njima su oslikani dinosaurusi različitih vrsta, koji su poznati stručnjacima. Ljudi na crtežima ili love dinosauruse ili ih jašu. Osim ovih reptila, tu se nalaze i razni izumrli sisari sa tog područja. Ipak su najintrigantniji crteži sa prizorima hirurških operacija, carskog reza, transfuzije krvi, komplikovane operacije pluća i bubrega, detaljni zahvati na srcu i mozgu, zvezdani sistemi i letilice.
Kada prvi put vidimo kamenje iz Ike, prvo što nam pada na pamet je: falsifikat! Ali, nije sve baš tako jednostavno. Uostalom, oni koji ne veruju, ni uz dokaze ne žele da poveruju (ili samo ne žele da priznaju).
Da li je kamenje iz Ike samo turistička atrakcija?
IcaStone1 Kada je 1960. godine dr. Javier Cabrera Darquea (1924-2001), profesor sa Univerziteta u Limi dobio na poklon jedan kamen, to je izazvalo veliku radoznalsot kod njega, koja je uslovila da počne  proučavanje i skupljanje ovog kamenja. U narednih 40 godina je napravio impozantnu zbirku  sa preko 20.000  primeraka, koji su dimenzija od 30 santimetara pa do 1,5 metra. U tom periodu je osnovao i Cabrera Museum, a 1976. godine izlazi iz štampe njegova knjiga „Poruke izgraviranih kamenja iz Ike“ („The Message of the Engraved Stones of Ica”).
Po njegovoj hipotezi, visoko razvijena civilizacija, koja je prikazala svoju istoriju na kamenju, bila je suočena sa nekom globalnom katastrofom, pa je iz tog razoga napustila planetu. A zašto kamen? Iz prostog razloga jer je samo taj materijal u stanju da podnese bilo kakvu kataklizmu. Ako pogledamo kako danas izgleda civilizacija, možemo da shvatimo da bi u slučaju nestanka ljudi, u roku od par stotina godina sve nestalo.
icacontinent2Andrej Žukov, ruski istoričar, smatra da su skeptici koji smatraju kamenje veštim falsifikatima veoma neubedljivi.
Kamenje je uglavnom od sivog andezita, granitne polukristalne osnove koje je veoma teško i tvrdo za urezivanje. Današnji način obrade kamenja se mnogo razlikuje od originalne tehnike. Rađena je ekspertiza koju je izvršila kompanija „Mauricio Hochschild Mining Co“ i potvrdila njihovu starost. Iste rezultate je dalo i ispitivanje na Univerzitetu u Bonu, Univerzitetu u Limi i u laboratoriji inženjerske škole u Limi. Na kamenju postoje slike pojedinih dinosaurusa koji u to vreme nisu ni bili poznati paleontolozima. Ostaci su im pronađeni tek početkom devedesetih godina. Teško da je u to vreme neko od rudara ili seljaka iz Ike mogao da nacrta transplataciju organa, sa vrlo preciznim detaljima. Teško da bi neko imao tako iskusne hemičare u to vreme, koji bi zavarali eksperte sa više strana i teško da bi neko „neprimećeno“ štancovao desetine hijada graviranog kamenja.
Na kraju možemo, bez obzira na sumnjičavost, zaključiti da je kolekcija originalna. A šta sve to povlači za sobom je drugo pitanje. Uostalom, zar nema dovoljno otkrića koje neki jednostavno ne žele da prihvate jer bi to dovelo u sumnju sva današnja saznanja o istoriji Zemlje. A činjenice se samo gomilaju…

Advertisements

4 thoughts on “Kamenje iz Ike

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s