Nauka i tehnologija

Struja u Egiptu

Mislili ste da je struja izum modernog doba? Kao i kompjuter, kao i avion, kao i niz drugih stvari koje smatramo da su bile nepojmljive u drevna vremena, obzirom da je čovječanstvo tehnološki bilo nazadno u odnosu na današnje. No, arheološka otkrića ipak kazuju drugačije.

U današnjem Iraku su pronađeni lonci veoma čudnog izgleda. Neki od njih sadrže vodootporne cilindre od bakra koji su bili naslonjeni na asfalt. U sredini cilindara bile su umetnute željezne šipke koje su nekako bile pričvrčene asfaltom. Ta glinena posuda mogla je da bude baterija. Prema toj tezi, električna struja nije otkrivena 1798. godine od Luigia Galvanija, već skoro 2.000 godina ranije.

egipat„Već u starom Egiptu je postojalo električno osvjetljenje“ , tvrde Peter Kras i Reinhard Tese, autori knjige o žarulji iz Egipta. Glavna osnova njihove argumentacije je reljef iz Dendere. Na tom reljefu, koji je nastao oko 50. godine prije naše ere, vidljiv je egipatski svećenik koji drži u rukama ogromni predmet u obliku balona. U unutrašnjosti tog balona vidljiva je zmija koja se kreće prema nebu. Za Krasa i Habeka reljef je tehnički nacrt, balon je žarulja, a zmija je bakrena spirala u žarulji. S  takvim električnim osvjetljenjem, Egipćani su osvjetljavali tamne hodnike piramida.

Egiptolozi imaju drugačije objašnjenje za  žarulju  iz Egipta: Egipatski reljefi uvijek imaju simbolično značenje. U reljefu oni prepoznaju čamac boga sunca – Ra, koji završava u cvijetu lotosa. Drugi to poimaju kao kabele u dršci žarulje. U mitologiji Egipćana, sunce navečer  umire, da bi se uutro ponovo rodilo. Stoga je zmija kao simbol ponovnog rađanja – ona se poslije mijenjanja svoje kože   ponovo rađa. Na šalteru  ispod žarulje bog Heh pruža svoje ruke prema nebu i usmjerava Sunce. Kontroverzni dio reljefa je predstava  navoja  drške žarulje. Ni egiptolozi točno ne znaju kako da se tumače, ti  navoji.  Mogao bi značiti horizont, i tada bi reljef predstavljao boga sunca, što u jutro Nove Godine, putuje ka nebu.

drevna_rasvjeta1Drugi ključ koji bi mogao potvrditi elektro-tezu je jedan element koje nekako nedostaje u teoriji o gradnji piramida. Taj jedan mali detalj na kojem se raspada školsko uvjerenje i na kojem mora potpisati kapitulaciju. Čađa. Ni u jednom od tisuća hodnika, prostorija, grobnica i katakombi koje se nalaze ispod piramida se ne vide tragovi čađe. Kako su mogle nastati slike i tekstovi duž svih tih prostorija u potpunom mraku?

Ono što smo mi učili iz udžbenika je da su u ondašnje vrijeme imali samo baklje, koje za izgaranje koriste kisik, kao osnovno sredstvo. S obzirom da je riječ o katakombama koje su uglavnom neprozračene te stoga ne može nastati propuh, pošto su pod zemljom ili zagrađene zidovima piramide, dogodile bi sve dvije značajne stvari koje nigdje nisu spomenute. Prva je da bi im vrlo brzo ponestalo kisika i da bi se doslovce ugušili ugljičnim monoksidom, a druga  je da bi sasvim sigurno morali ostati tragovi čađe po zidovima i stropovima, jer je ona nusprodukt sagorijevanja baklji.

Za rješenje ovog misterija postoji teorija da su bila postavljena zrcala od bakra preko kojih se Sunčeva svjetlost odbijala i tako su riješili problem sa osvjetljenjem, ali i nedostatkom kisika. Egipćani nisu imali dovoljno dobro ispoliran bakar koji bi odbijao zrake svijetla. Zrcala također nisu imali, ona su otkrivena mnogo kasnije. Ako baterija iz Bagdada nije služila za osvetljenje – čemu je onda služila? Jedino logično i uverljivo objašnjenje: za pozlaćivanje figura.

Naše pretke ne bi smjeli potcjenjivati. Što su stvarno mogli ili što su pojedinci mogli, poslije par vijekova teško je znati. Vjerojatno su postojali genijalci i genijalni pronalasci o kojima su nestali svi tragovi i za koje nikad saznati nećemo.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s