Priroda

Geja

Kada su napravljene prve analize sastava armosfere na Marsu, rezultati su pokazali najveći sadržaj ugljen dioksida, oko 95%. I to je bilo dovoljno da svi kažu da je Mars „mrtva planeta“. Sva kasnija istraživanja su to i pokazala. Klimatski i ostali uslovi na toj planeti su u savršenoj ravnoteži. A šta je onda sa Zemljom?

Na našoj planeti vlada sistem koji održava osetljivu hemijsku ravnotežu. Lepo rečeno, ali netačno. Na našoj planeti vlada potpuna „neravnoteža“. Ako su svi uslovi na mrtvom Marsu u ravnoteži, da li disbalans koji ima Zemlja znači da je ona živa? Ne mislim na život NA Zemlji, vec na život planete Zemlje. Kao superorganizam.
Kod svih drevnih naroda nailazimo na ideju Zemlje kao živog bića. Svi koji su živeli u prirodi ili su usko vezani za nju, govorili su da intuitivno osećaju Zemlju kao živo biće. Pojedinci su pokušali da to naučno istraže i objasne, međutim, njihove ideje su zaboravljene ili odbačene. Ideja „žive“ zemlje je praktično teorija po kojoj sistem živih bica i planeta na kojoj žive mora biti u stanju da održava klimatske i hemijske uslove tako da ne ugrozi opstanak ni jednog živog bića, ali ni te matične planete. To je hipoteza o Geji, koju je 60. godina dvadesetog veka objavio James Lovelock. A zašto sam pomenula disbalans?

Pokretačka sila za klimu Zemlje je energija koja stiže sa Sunca. Postoji tu sada gomila nekih zakona koji kažu da je
Zemljina srednja globalna površinska temperatura određena ravnotežom između dolazeće energije sa Sunca i izlazne energije sa površine i iz atmosfere. Svi ti proračuni i zakoni daju rezultat od -23 stepena C. To je kao neka temperatura za ravnotežu. Pa šta bi bilo da je stvarno tako? Zemlja bi bila cela pod ledom. Ai nije. U čemu je onda caka? U čemu je greska?
Greška je u atmoseri. U svemu onome što cini atmosfera za živi svet na planeti, a za uzvrat dobija ono što je njoj potrebno da bi i dalje nastavila da štiti taj svoj živi svet.
Niko ne osporava postojanje interakcije izmedu živog sveta i ostatka planete na kojoj živimo. Ali, za hipotezu o Geji jedinstveno je što tvrdi da su se geološka i biološka evolucija odvijale paralelno i da živi svet održava bioravnotežu neophodnu za odvijanje života.

Geja u ravnoteži

Geja u ravnoteži

Mnoge stvari u atmosferi, okeanima i na Zemljinoj kori su uravnotežene posredstvom živih organizama. Kolicina kiseonika se stabilizuje na nekih 21%. Međutim, da nije šuma taj procenat bi se za čas smanjio. Sa druge strane, ako se poveća, šumski požari će potrošiti višak kiseonika. Već 25% kiseonika u vazduhu bi imalo razorne posledice, jer bi drveće izgorelo pre nego što izraste, pa ne bi bilo šuma. Opet, da ga ima manje, ne bi ga bilo dovoljno za živi svet na planeti. Taman ga je koliko treba. Ista je stvar i sa kalcijumom. Pojava organizama koji akumuliraju kalcijum u svojim ljušturama je presudna za stvaranje najpovoljnije količine soli u okeanima. Da je soli malo više, okeani ne bi bili pogodni za život.

Istraživanja su pokazala da cvetanje mora i slicne pojave kod okenskih organizama svojim djelovanjem utiču na temperaturu. Tropske šume u području Amazona održavaju sistem vlažnim i pogodnim za život. Tamne šume u severnim predelima Zemljine polulopte svojom bojom utiču na otapanje snega jer privlače više Sunčevih zraka nego što ih sneg odbija zbog svoje beline. Planktoni se skupljaju i razmnožavaju ispod oštecenih delova ozonskog omotaca, i popunjavaju rupe kiseonikom.
Pa kada sve ovo pogledamo, rekla bih da je Zemlja…Geja… jedan sistem koji zapravo sam upravlja sobom, a u to uključuje sav život koji se tu nalazi. Ljude, vazduh, okeane, stene… i sve to održava u jednom idealnom stanju i skladu. Pa da li je onda taj treći kamen od Sunca zapravo nešto živo, a ne samo kamen?
I znajte – ubeđena sam da ova naša lepa plava planeta ume sebe da leči i dovodi u red kada je to potrebno. Samo treba da je malo ostavimo na miru i ne proveravamo gde su „granice trpljenja“.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s