Ljudi i događaji / Politika i društvo

Vjerski fanatizam

I dok jedni poste, odriču se ovozemaljskih grijeha u svrhu zbližavanja s Bogom, drugi pak prakticiraju mazohističke rituale. Samoozljeđivanjem, bičevanjem svojih tijela, rezanjem svakojakim oštrim predmetima, svake godine na određeni datum  oplakuju smrt svog vjerskog vođe. Ono što je meni potpuno neshvatljivo je da čak ni djeca nisu pošteđena tog čina. Koliki fanatik moraš biti da vlastitom djetetu nanosiš bol uz opravdanje da je „sve to povezano s religijom“?

Šijiti su muslimanska manjinska skupina u odnosu na sunite kojih ima 90 posto u svijetu. Političko-vjerski raskol muslimana se dogodio zbog pitanja Muhamedova nasljednika. Šijiti vjeruju da je Muhamed sam izabrao nasljednika, kalifa Aliju, nakon čije smrti vladavina treba prelaziti na njegove potomke. Alijina je grobnica u gradu Najafu u Iraku. Imama Husseina, nasljednika Alije i Muhamedova unuka, štuju kao mučenika jer je poginuo u borbi 680. godine u Kerbali, drugom svetom gradu u Iraku. Prema njihovom vjerovanju imam Hussein je svojom smrću otkupio grijehe čovječanstva. S druge strane, suniti priznaju četiri nasljednika, birana među suradnicima Muhameda i ne priznaju Aliju. Borbe sunita i šijita postale su svakodnevica u muslimanskim zemljama.

 Blagdan Ašura se slavi desetog dana muslimanskog mjeseca Muharrema koji pada 19. siječnja prema našem kalendaru. Tada je vrhunac oplakivanja smrti imama Husseina. Vjernici u Iraku i drugim muslimanskim zemljama hodaju u procesijama i udaraju se dlanovima po prsima i lancima po leđima, kao znak veličanja boli i žrtve njihovog spasitelja imama. Neki hodočasnici se čak bičuju i izrezuju po licu jer su opsjednuti krivnjom što je imam poginuo da bi spasio cijeli narod.

U nekim muslimanskim zemljama poput Afganistana, Irana, Iraka, Turske, Azerbejdžana, Pakistana, Libanona, i Bahreina, taj dan je proglašen nacionalnim praznikom.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s