Svemir

Zemlja se širi

Growing_earthPretpostavka da je planeta Zemlja nekada bila manja, pa da se onda „proširila“, baš zvuči onako… malo fantastično. Međutim, još 1889. i 1909. godine je Roberto Mantovani (1854 –  1933), italijanski geolog, objavio svoju teoriju o širenju planete i pomeranju kontinenata. Po njegovoj teoriji, Zemlja je nekada bila u potpunosti prekrivena kopnom, međutim skoro upola manja po masi. Ta teorija i mogućnost nije samo njemu pala na pamet. Geolozi Dr. James Maxlow (Australija), Vedat Shehu (Holandija), seizmolog Stavros Tassos i drugi su istraživali mogućnost „uklapanja“ kontinenata sa obe strane pacifika, ali i pojavu dinosaurusa i ostalih, za današnje uslove džinovskih biljaka i životinja,   povezujući njihovu veličinu sa manjom gravitacijom zemlje.
Rusko-Poljski inženjer, Ivan Osipovič Jarkovski je 1888. godine izložio zamisao transformacije nekih elemenata, u neke druge, unutar Zemlje, čije stvaranje dovodi do širenja tela. Zamisao se temelji na apsorpciji i transformaciji eterske energije u materiju.
Ali, moderna fizika baš i ne podržava ovu teoriju. Samuel Warren Carey (1911-2002), australijski geolog  je, bio jedan od najvećih zagovornika ove hipoteze. On je radio na rekonstrukciji i pomeranju Zemljinih tektonskih ploča, što ga je direkto odvelo do posrednih dokaza koji pokazuju da je nekada zaista postojalo samo jedno, celovito kopno.
Prosto govoreći, geolozi su utvrdili da je starost kopna (oko 2 milijarde godina), daleko veća od starosti morskog dna (mlađe od 70 miliona godina), što automatski znači da je morsko dno nastalo kasnije. A to bi opet bilo moguće samo na jedan način – da se kopno rastvorilo, a morsko dno izdiglo.
Uostalom, najstariji riblji fosili se zaista pronalaze na kopnu, a ne u dubokim okeanima.
Carl David Anderson (1905-1991) je najmlađi dobitnik Nobelove nagrade, fizičar koji je pronašao pozitron. On je 1932. otkrio indikaciju spontanog nastanka materije, dokumentujujući sudare fotona visoke energije. Da li je možda baš to ono što se dešava u Zemljinom jezgru?
Da li je Zemlja nekada stvarno nalikovala Marsu, a onda se raširila? Da li se zemlja, kao i ceo kosmos širi i dalje? Da li je to ono što očekuje i ostale planete? Da li je sve ono što se proučavalo i učilo zadnjih par stotina godina pogrešno? Mnogo pitanja i zanimljiva teorija koja liči na SF film. Sve u svemu, zabavno.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s