Nauka i tehnologija

Da li je boja ženskog glasa povezana s PMS-om?

2008.g.  psiholozi Nathan Pipitone s Državnog sveučilišta Adams i Gordon Gallup sa Sveučilišta u Albanyju dokazali su da su glasovi žena koje ovuliraju muškarcima privlačniji od glasova žena snimljenih za vrijeme nekog drugog perioda u ciklusu. Naime, muškarci podijeljeni u tri grupe imali su zadatak da slušaju snimljene glasove  deset žena koje su brojale od jedan do pet. Svaka žena snimljena je četiri puta tijekom njenog punog menstrualnog ciklusa. Nakon što je prva grupa muškaraca preslušala sve četiri snimke svake žene, slučajnim redoslijedom, upitani su da pokušaju pogoditi koji su glasovi snimljeni u vrijeme ženine menstruacije. Muškarci su imali realnu vjerojatnost jedan prema četiri za točan pogodak, a zapravo su pogodili u 35% slučajeva.

U novoj studiji, za drugu grupu, istraživači su jednu snimku snimljenu za vrijeme ovulacije zamijenili onom snimljenom za vrijeme manje plodnih dana. To nije omelo ispitanike da i dalje stopom od 34% prepoznaju glas koji je snimljen za vrijeme menstruacije.

Treći eksperiment pružio je možda najviše informacija; novoj grupi ispitanika nije uopće rečeno da istraživanje ima veze s menstrualnim ciklusom. Umjesto toga upitani su da odaberu glas koji im je najmanje privlačan. Odabrali su glas snimljen za vrijeme menstrualnog ciklusa u postotku koji nam govori da se to nije moglo dogoditi slučajno – 34%.

Prema izračunima istraživača, sve tri grupe muškaraca izdvojile su glasove žena snimljene za vrijeme menstruacije znatno češće od svih ostalih glasova. Što je, dakle, to u ženskim glasovima što odaje njihov reproduktivni status? Muškarci iz prve grupe koji su ispravno prepoznali menstrualne snimke izjavili su da su pri prepoznavanju obratili pozornost na raspoloženje, kvalitetu, jakost i brzinu  ženskog glasa. Druge dvije grupe izabranih muškaraca menstrualne glasove opisali su kao glasove lošijeg raspoloženja, niže kvalitete i visine. Odnosno, izabrali su menstrualni glas kao onaj koji im je najmanje privlačan.

Na promjene ženskog glasa utjecaj vrše hormoni. “Vokalna produkcija usko je vezana za našu biologiju. Stanice iz vagine i grkljana vrlo su slične i imaju slične receptore hormona. Rezultat toga jest taj da zvuk glasa sadrži iznenađujuću količinu reproduktivno relevantnih informacija”, objašnjavaju Pipitone i Gallup. Očigledan primjer: kad čujemo neku osobu preko telefona, možemo odrediti spol i dob. No istraživači su pokazali i da se samo slušanjem glasa mogu otkriti i druge osobine kao što su facijalni izgled, tip tijela, fizička snaga pa čak i seksualno ponašanje.

Najzanimljiviji rezultat testa je činjenica da muškarci odabiru menstrualni glas u 35% slučajeva, što znači da su neki muškarci bolji u prepoznavanju ženinih reproduktivnih ciklusa.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s