Ljudi i događaji

Mara Salvatrucha

Ubojstva, ucjene, trgovina  drogom, ljudima i oružjem, alkohol, prostitucija, nasilje, podzemlje…i banda nad bandama –  Mara Salvatrucha (poznata i kao MS-13, Mara ili MS). Nastala je u Los Angelesu sedamdesetih godina iz potrebe imigranata iz Salvadora da se obrane od lokalnih uličnih bandi. Isprva su članovi bili isključivo Hispanjolci, no u današnje vrijeme mogu joj pristupiti i pripadnici drugih nacija.

Poznati su kao jako raštrkana ekipa jer drže kvartove na području čak 33 države u SAD-u, zatim u Središnjoj Americi, a postoje i dokazi o djelovanju na europskom kontinentu. Sumnja se na povezanost bande i Al Qaide na poslovima ilegalnog ulaska terorista u SAD. Gradovi SAD-a gdje su najviše koncentrirani su Los Angeles, Miami i Washington.

Mara ima oko 100.000 članova, što ju čini najbrojnijom među svim bandama a ujedno slovi i za najbolje organiziranu kriminalnu skupinu. Samo obilježje im je Đavolja glava koja naopako okrenuta izgleda kao slovo M.

Ovu hladnokrvnu i iznimno opasnu bandu karakteriziraju obilježja kao što su bijele košulje, tetovaže po čitavom tijelu i naizgled besmisleno mahanje rukama, pomoću čega se zapravo sporazumijevaju tajnim znakovima kao Devil’s head ili Devil Horns u kojem su prsti posloženi tako da formiraju slovo M. Stalno mijenjanje signala i boja omogućava im da se skrivaju od vlasti.

Ritual inicijacije je veoma surov. Novajlija se na 13 sekunda izlaže bjesomučnom batinanju desetorice članova, te bi nakon tog uvodnog dijela u pristupanje bandi slijedio i onaj drugi, još suroviji – dobijali bi zadatak da nekoga ubiju.  Osoba koja bi uspješno prošla obe faze smatrana je konačno i članom, a kao potvrda tome je tetoviranje njihovih specifičnih obilježja.

Članstvo u bandi je doživotno. Jednom kada pristupite ekipi, izaći možete samo „nogama naprijed“.

Vjerodostojnost  bandi i poslušnost su najvažnija pravila, u protivnom će se ostatak članstva svojski potruditi zagorčati život izdajniku, a veoma često kršenje pravila se kažnjava i smrću. Jedan od najokrutnijih primjera je izbadanje na smrt trudne 17-godišnjakinje koja je odlučila ispričati policiji sve tajne MS-a. Njezino ubojstvo morali su počiniti njeni prijatelji kako bi vidjeli što ih čeka ako ne budu poslušni. Tko donosi glavnu riječ i tako bolesne i okrutne odluke u MS-u nitko ne želi reći. Radi li se o jednoj ili više osoba, policija može samo nagađati.

Odanost poticana strahom od smrti članove Mara Salvatruche čini ih jakim borcima i nikakvi napori policije nisu onemogućili njihovo djelovanje. Članovi Salvatruche jednako su aktivni i iza rešetaka. U Hondurasu dovoljno je da nekim „znakom“ odajete svoju pripadnost ovoj bandi da u zatvoru završite i do devet godina, a oni kojima se dokaže ozbiljnija pozicija u hijerarhiji prijeti dvadesetak godina iza rešetaka.

Advertisements

One thought on “Mara Salvatrucha

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s