Politika i društvo

Istrebiti neprimjereno ponašanje

Vlada Republike Hrvatske posljednje se vrijeme bavi prijedlogom Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. U sam zakon uključeni  su: prostitucija, seks na javnim mjestima, prosjačenje, kockanje, poticanje tučnjave, narušavanje kućnog reda …a u skladu s tim određene su i novčane kazne.

U razdoblju od 2002. do 2011. godine u Hrvatskoj je počinjeno ukupno 319.476 prekršaja, odnosno 31.948 prekršaja godišnje. Najčešći prekršaji bili su počinjeni naročito drskim ponašanjem, svađom, vikom te omalovažavanjem i vrijeđanjem državnih tijela i službenih osoba. Broj prekršaja se iz godine u godinu smanjuje pa je tako 2002. bilo zabilježeno 40.959 prekršaja, a 2011. godine 25.285 prekršaja.

Dosadašnja praksa, što se prostitucije tiče, bila je da se novčano ili zatvorski kažnjavaju samo oni koji pružaju seksualne usluge, dok su oni koji su ih tražili prolazili nekažnjavano. Međutim, novi prijedlog zakona obuhvaća sada obe strane, tako da  će se ubuduće i korisnici i pružatelji  seksualnih usluga  kažnjavati novčanom kaznom od četiri do deset tisuća kuna. Predlagatelj zakona  Ministarstvu unutarnjih poslova vjeruje da će se tako preventivno djelovati na smanjenje prostitucije koja u Hrvatskoj i dalje ostaje ilegalna djelatnost. Kazne prijete i onima koji  stignu samo do toga da na javnom mjestu nude ili traže seksualne usluge za novac. Građanke i građani uhvaćeni u takvom prekršaju kaznit će se novčanom kaznom od tisuću do pet tisuća kuna.

Novi zakon predlaže da se onaj „tko na javnom mjestu spolno opći s osobom starijom od 15 godina ili na drugi način zadovoljava svoju ili tuđu pohotu pred takvom osobom“  kazni novčanom kaznom  od tri do pet tisuća kuna ili kaznom zatvora do 30 dana. Što je definicija „javnog mjesta“ ? Po zakonu je to: „svaki prostor koji je u bilo koje vrijeme bezuvjetno dostupan svakome“. I što sada to znači? Mladi ljudi, koji nemaju stambeni prostor, nemaju zaposlenje ni stalne prihode i nisu u mogućnosti da unajmljuju apartmane zbog seksa, a imaju tijela prepuna hormona koji divljaju jednostavno nemaju izbora nego to raditi pod vedrim nebom, pa često i u automobilima. No, kako novi zakon kaže – oštro će se kažnjavati zadovoljenje seksualne potrebe na otvorenom, i to novčanom kaznom koja premašuje prosječni dohodak u RH.

Mogu li mladi ljudi to platiti? Naravno da ne mogu. A tko onda plaća umjesto njih? Naravno, roditelji. Ili idu na zatvorsko odrađivanje kazne. E sad, dobro je ako prođe sa samo jednom kaznom…nekako se pare i skrpaju, ali to su mladi ljudi, naravno da ih to neće spriječiti da ponove radnju. I što ako opet budu uhvaćeni? Zamislite samo sebe u ulozi jednog dvadesetogodišnjaka ili dvadesetogodišnjakinje. Imate potrebu za seksom, nemate prostor, nemate novaca, nemate ama baš ništa osim nekog kutka sakrivenog od tuđih pogleda, ali za nesreću baš u ključnom trenutku nailazi pandur i cap-ulovi vas! Hoćemo li ovim zakonom u 21. vijeku dovesti mlade ljude do toga da se boje biti intimni? Definitivno pojam „javnog mjesta“ treba točno precizirati jer apsurdno je da nam pandurija lovi mlađariju po šumarcima.

Može se reći da je sreća da se Adam i Eva u svom iskonskom obliku nisu zatekli u Hrvatskoj jer im vjerojatno predlagatelji zakona ne bi oprostili  prvi grijeh.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s