Aktuelnosti / Politika i društvo

Zavedeni sveštenici

Svakoga dana palite TV kako bi čuli nove vesti. U štampu zavirite ili ne, sobzirom da na internetu možete pronaći to isto, brže i lakše. Svakoga dana vas ošinu vesti sa naslovnica: “Ubio…zapalio…ukrao…silovao…zlostavljao..” Sve ređe nailazimo na nešto pozitivno. Onda pomislimo, kako je to nekada bilo drugačije. A da li je baš sve bilo drugačije, ili se jednostavno o nekim stvarima nije govorilo?
Sada se o svemu govori glasno. Jako glasno. Licemeri osuđuju određene stvari pozivajući se na Hrišćanstvo, a onda, gle – ti isti završe po crnim hronikama. Da li su određeni ljudi imuni na osude zbog zločina koji čine samo zbog svog statusa u društvu? Ne bih rekla. Zar nismo pred Bogom svi jednaki? Kada bi postojao pridev “najkrivlji”, oni bi ga dobili sa punim pravom, jer su oni ti koji bi trebali da služe kao primer. U šta više da verujemo i u koga da imamo poverenje?

NASLOVI

Sveštenik pedofil se “pravdao” istraživanjem – Danteovog “Pakla”
24 sata
Sveštenik pedofil se spalio na groblju
Beta
Penzioner don Nedeljko Ivanov (72) silovao dečake dvadeset godina u Bibinju pored Zadra
Kurir
Splitski sveštenik osuđen zbog seksa sa maloletnicama
Blic
Sveštenik don Andrea Agostini (68) osuđen je da je 2005. godine seksualno zlostavljao desetoro dece u domu Ferareze.
Tanjug
Osuđen sveštenik u SAD: Omogućio “čudovištima u svešteničkim odorama da uništavaju dječije duše”
Srna
Sidnej – Australijski katolički sveštenik Džon Sidni Denam (67) osuđen je na skoro 20 godina zatvora zbog seksualnih zlostavljanja djece za koje je sudija rekao da su bili “sadistički” i da su godinama bili nekažnjeni.
Bicent
MONSTRUM U MANTIJI: Sveštenik napravio ćerki devetoro dece – osuđen na 20 godina zatvora!
Telegraf
Maribor — Vatikan oduzeo biskupske palice i prstenje Francu Krambergeru i Alojzu Uran. Uran otac mnoge dece, a Kramberger doveo nadbiskupiju u Mariboru do bankrotstva.
B92
Sveštenici osuđeni zbog pedofilije u sirotištu
Kurir
Otac Benedikt brani svećenike pedofile: ‘Tinejdžeri su krivi jer ih zavode!’
Jutarnji list

Ovo su bili samo neki od naslova. A rezime?

Otac Benedikt Groeschel uživa veliki ugled. Pre 25 godina je osnovao konzervativni katolički red Franjevačka braća obnove.
U nedavnom intervjuu za američki National Catholic Register, otac Benedict Groeschel (78) izjavio je da su u mnogim slučajevima seksualnih prestupa, tinejdžeri krivi za zavođenje sveštenika.

On je sveštenike opisao kao progonjene ljude od strane tinejdžera, a ne nekoga ko uopšte planira da napastvuje maloletnike. Uz veliku dozu saosećanja prema tim sveštenicima koji “proživljavaju nervne slomove”, drvlje i kamenje je bačeno na žrtve nasilja, okarakterisane kao zavodnike.
U odbranu pomenutih sveštenika, naveo je da se odnosi između muškaraca i dečaka “istorijski gledano, nisu nikada posmatrali kao zločini”.
Ako se vratite samo 10 do 15 godina u prošlost, građanske tužbe zbog seksualnog zlostavljanja bile su vrlo rijetke, osim za prava silovanja ili slučajeve nasilja. Nitko o tome nije razmišljao na taj način. Osim toga, sklon sam misliti da svećenici ne bi trebali ići u zatvor nakon svog prvog prekršaja, jer im nije bila namjera počiniti zločin“,  dodao je Groeschel.

Otac Benedikt je doktor psihologije, sa diplomom Univerziteta Columbia.
Pomenuti intervju je prošao bez ikakvih propratnih komentara, a pomenuću da je Register povezan sa verskim redom Legije Krista. Taj isti red se svojevremeno našao u centru najvećeg skandala crkve u SAD-u, kada je otkriveno da je jedan od najuticajnijih katoličkih sveštenika, moćni Marcial Maciel, posle više godina činjenja bludnih radnji, najzad optužen za seksualno zlostavljanje.

Posle svega ovoga šta reći? Uz veliki bes, osećam strašnu tugu.
Zar ne mislite da bi sada bilo idealno vreme za još jedan Potop? Zaslužili smo.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s