Seksologija

Zvuci za vrijeme seksa

…ili stručnog naziva kopulatorna vokalizacija dijele se na dvije skupine. U prvoj su riječi koje izgovaramo za vrijeme seksa,  poput : „ brže, jače, još, to, daj“ . Njima izražavamo želju i potrebu u tim trenucima i vezane su isključivo za sam čin seksa.

Drugu skupinu tvore glasovi koji nisu riječi, odnosno dahtanje, uzdisanje, uzimanje zraka i naravno vrištanje pri orgazmu.Glasovi imaju uzbuđujući učinak, kako za onoga tko ih proizvodi  tako i za onoga koji ih sluša. Činjenica je da je seks popraćen glasovima  uzbudljiviji od onoga koji nije.

Sama dinamika kopulatorne vokalizacije bitno se razlikuje. Na početku seksualnog čina u stanju smo sklapati i čitave rečenice, dok pri kraju jedva kontroliramo uzdisaje i glasove. Muškarci se više uzbuđuju kad im partnerice vrište od zadovoljstva jer na taj način hrane njihov ego, kao vrhunskih ljubavnika.

Mislite li vi muškarci da ste uistinu toliko dobri  u tome što radite ili žene samo manipuiraju vama?

Prema istraživanjima objavljenima u Arhivi seksualnog ponašanja ženska vokalizacija ne nastaje kao spontana reakcija na superiornost muškarca već kao način na koji ona vrši utjecaj na njega. Slobodno možemo reći da žene manipuliraju tajmingom muškog orgazma. U pojedinim situacijama, služeći se  “taktičkom upotrebom  kopulatorne vokalizacije”, žene su u stanju ubrzati svršetak  seksualnog odnosa. To se obično dešava kada osjećaju nelagodu, bol, umor ili nedostatak volje za dužim činom. Istovremeno, svjesne su da kopulatorna vokalizacija ima veoma pozitivan efekt jer gradi muško samopouzdanje a s time i učvršćuje vezu te  smanjuje rizik od emocionalnog nevjerstva i napuštanja.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s