Psihologija

Zaboravljivost

Koliko puta vam se dogodilo da ste zaboravili nešto, bitno, manje bitno….nije važno, ali ste zaboravili? Koliko puta vam se dogodilo da vam “misao odluta” i ne možete se sjetiti što ste željeli reći? A koliko ste puta doživjeli da ste samo sekundu prije znali po što idete, no čim ste prošli kroz vrata zaboravili ste? I još k tome ako vam se to češće događa, počinjete osjećati određeni vid paranoje:

” Što mi se događa s mozgom? Zašto tako često zaboravljam? Ide li to s godinama?” itd itd….

Ništa to nije neobično, posebice u današnje vrijeme kad smo bombardirani informacijama sa svih strana, kad nam se življenje svodi na vječnu strku. Sve i da želimo, mozak toliku količinu nije u stanju pohraniti i s time se treba pomiriti.

Oko “trenutnog gubitka pamćenja” ne treba dizati paniku, osim u slučaju da su ona zaista učestala. Ali, to je već ozbiljniji medicinski problem.

Prema najnovijim saznanjima, dokazano je zašto prolaskom kroz vrata dolazi do gubitka pamćenja.  Gabriel Radvansky i njegov tim  proveli su istraživanje na grupi studenata, podijelivši ih u dvije skupine.

Jedna skupina studenata je prolazila iz jedne prostorije u drugu i kod većine njih se desio gubitak pamćenja. Druga pak skupina je istu radnju vršila ali u virtualnom svijetu. Obe grupe su pokazivale iste rezultate.  Znanstvenici tvrde kako se to događa jer se mozak “osvježava” i učitava nove informacije, odnosno ako ste u jednom trenutku boravili u određenoj prostoriji i pohranili informacije “unutar” nje, samim prelaskom u slijedeću prostoriju automatski primate nove informacije. Upravo ta pojava može dovesti do stanja u kojem kratkotrajno zaboravimo ono što smo prethodno planirali i po što smo krenuli.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s