Nauka i tehnologija / Politika i društvo

Teslina religija

Ovih dana su mediji puni vesti o predlogu Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, koja je predložila Sinodu SPC, patrijarhu Irineju da se ovaj veliki naučnik proglasi za sveca. Ova ideja je podržana iz zemalja širom sveta, međutim SPC navodi da nisu ispunjeni uslovi za kanonizaciju. Svako može dati predlog, međutim, postoje pravila koja moraju biti ispoštovana.
Naravno da nije bilo ni za očekivati tako nešto. Tesla je jedna od najpopularnijih i najpoznatijih ličnosti na svetu danas. Svrstan je u najveće pronalazače u istoriji sveta, a ako išta govori, na Googlu (koji je danas itekako merilo popularnosti) o njemu ima više informacija nego o bilo kom drugom naučniku. Ali, bez obzira na popularnost, to nikako nije razlog zbog koga bi neko bio proglašen za sveca. Tesla je svoj život posvetio nauci, a ne duhovnom životu.
Za Teslu ne može da se kaže da je bio religiozan. U jednom intervjuu govori kako veruje u Boga, ali ne onog koji je opisan u religijama. Smatrao je da je najbliži Budizmu. Imao je svoju sliku i viziju o smislu života i postojanju vasione. Jednostavno, imao je svoju sopstvenu religiju.
Kao naučnik tog ranga, kog je i bio, gledao je na stvari sasvim drugačije. Uporedivši mašine sa ljudskim telom, došao je do zaključka da se ponašaju na isti naćin. Verovao je u život posle života, ali ne na religiozan način. Bez raja, pakla, Boga i Sotone. Imao je svoj sopstveni, naučni pristup tome. Malo je reći koliko je to njegovo mišljenje izazvalo čuđenja u naučnim krugovima.
Po Tesli, svako telo se ponaša kao prijemnik… kao TV prijemnik recimo. Tu uključuje i sva živa bica. Dakle, oni samo prenose emitovanje sa “glavnog emitera”…. Što će reći jednostavno… Ako TV crkne, ne znači da je nestao i glavni emiter. Samo je prijemnik (u ovom slučaju TV) crkao. Šta onda biva? Pa menja se prijemnik. To uveliko podseča na “Avatar” ili “Matriksa”, stim što je Tesla, naravno išao ispred svoga vremena. Zamislimo da smo svi mi neka vrsta računara koji su međusobno povezani u mrežu (kao što je internet), ali gde je “glavno napajanje” negde u svemiru…na nepoznatom odredištu.
Tesla je tvrdio da oseća i zna da negde u vasioni postoji jezgro od koga svi dobijamo energiju i koje sve održava u skladu. Posmatrajući elektromagnetne talase, uočio je da imaju “inteligentno kretanje”. Dakle, život je mnogo više od onoga što mi mislimo da jeste. Po njegovoj teorji, mi smo svi samo dobro “ulogovani” i imamo iluziju da živimo u telu ljudi. Nakon smrti, iluzija nestaje i dolazi do novog “logovanja”. Ovo zaista odstupa od svakog viđenja života posle života…reinkarnacije…ponovnog rođenja…Ovo je zaista drugačija religija – teslizam.
Smatram da je pokušaj naučne fondacije iz Filadelfije da na ovaj način protežira srpstvo u najmanju ruku smešan. Bez obzira koliko ga njegovi obožavaoci poštuju i cene, među njma ne postoji kult hrišćanskog verovanja u Teslu. Niti je bio vernik, niti je postradao za veru i narod. Bio je čovek sa vizijom… čovek daleko ispred svog vremena.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s