Nauka i tehnologija

S GPS cipelama siguran povratak kući

Da li se sijećate prvih GPS uređaja za navigaciju u vožnji, kakav su bum svojevremeno bili na tržištu? Malo tko ih je mogao sebi priuštiti, zbog cijene naravno. No, danas su postali gotovo sastavni dio opreme u automobilima. GPS tehnologija se vremenom počela primjenjivati i u drugim područjima. Najnovije vijesti vezane su za proizvodnju cipela koje je kreirao britanski dizajner Dominic Wilcox, te ih  nazvao “No Place Like Home GPS Shoes”. Programirane su tako da vas odvedu natrag kući “bez obzira gdje se nalazite u svijetu”. U lijevoj cipeli nalazi se magnet a u desnoj senzor  koji detektira magnet kad se dovoljno približi te aktivira mikrokontroler koji pokreće GPS. Cipele vas vode kući pomoću LED dioda ugrađenih u prednji dio: lijeva pokazuje prsten svjetala koja pokazuje nosiocu smjer u kojem se treba kretati, a desna cipela ima traku dioda koje pokazuju koliko još puta ima za prehodati. Korisnici moraju željenu destinaciju učitati u ove cipele putem kartografskog softvera i USB kabela, a zatim aktivirati GPS.

Wilcox kaže da je bio inspiriran Čarobnjakom iz Oza:  “Izabrao sam mini LED svjetla, jer je potrebno da indikatori budu vidljivi čak i na direktnom suncu. Tu su druge alternative poput digitalnih zaslona, ali s obzirom na udaljenost od očiju LED diode činile su se kao najbolja opcija.“

Prve navigacijske cipele plasirane su na američkom tržištu, a namijenjene su u prvom redu oboljelima od alzheimera.  Imaju funkciju lakšeg pronalaženja bolesnika u slučaju da se izgube, kako bi se izbjegle višednevne potrage za njima. Uređaj omogućuje da se pomoću računala iz udaljenosti prati kretanje osobe koja boluje od Alzheimera i da se ograniči područje unutar kojega se osoba može kretati. Ako bolesnik prijeđe tu granicu oglašava se uzbuna.
Inovativnost nije u samom načinu geolociranja – već i  u kamuflaži jer  se izvana ni po čemu ne razlikuju od drugih cipela pošto  je GPS sakriven i ugrađen u petu. Cijena jednog para cipela s GPS-om u  prodaji američkog Aetrexa je oko 300  $, a kupci će moći podesiti i sistem za praćenje onih koji ih nose, odnosno zadati radijus kretanja bolesnika.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s