Nauka i tehnologija / Zabava

Muškarci potučeni na testovima inteligencije

Najnovija istraživanja su dala odgovor na vekovno, staro i delikatno pitanje: ko je pametniji, muškarci ili žene? Autor studije je profesor James Flynn sa Novog Zelanda, svetski autoritet za testove inteligencije, kojima se bavi skoro 60 godina.
Prema njegovim izjavama, žene danas postižu bolje rezultate i imaju veći keficijent inteligencije od “jačeg pola”.

Podatke je prikupljao iz Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, SAD, Estonije i Argentine. U svakoj od tih zemalja testrano je najmanje po 500 muškaraca i žena. U svim tim testovima, tvrdi Flynn, žene imaju isti broj bodova, ili veći.
Ustanovljeno je da je u zadnjih 100 godina IQ kod žena rastao brže nego kod muškaraca. Naime, u prošlom veku su rezultati kod žena u proseku bili slabiji za 5 bodova, što je navelo naučnike na zaključak da je u pitanju genetika, te da su zbog toga muškarci inteligentniji. Međutim, ova razlika se smanjila, a sada su, rekla bih, žene u blagoj prednosti. Zašto je to tako? Smatra se da žene imaju veći potencijal, sobzirom da je prilikom prilagođavanja brige o karijeri, deci i svakodnevnim obavezama, njihov mozak podvrgnut većem broju zahteva. One moraju brže da razmišljaju i reaguju.

Da li će se možda za par decenija rezultati promeniti, a muškarci ponovo “zablistati”, ne znam. Znam samo da u ovom trenutku svaka žena može da kaže :”Pametnija sam od tebe, a to je naučno dokazano.”
Gospodo muškarci, stvarno mi je žao što ste ovaj put izgubili, ali….kako već kać kažu: jedna izgubljena bitka ne znači izgubljeni rat. Videćemo za stotinak godina…..

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s