Nauka i tehnologija

I abeceda ide u korak s vremenom

Da li se sijećate onoga dana kada ste u pratnji roditelja ili baka i djedova malenim koracima i sa zebnjom kročili dvorištem ka ,vama tada, ogromnoj  zgradi koju su nazivali ŠKOLA? Trenutka kada ste morali ispustiti ruku,  odvojiti se od vaših najmilijih i poći za nekom nepoznatom tetom koja vas je vodila do učionice?

Da li se sijećate mirisa vaših udžbenika, onako potpuno novih, netaknutih? I svakojakih sličica uz nešto što se zvalo slova?

A kao avion

B kao brod

C kao cipela

I tako redom…sve do Ž kao žabe.

Danas djeca odrastaju u potpuno novom svijetu gdje imaju pristup svemu u bilo koje vrijeme. Način na koji uče, čitaju, pišu, gledaju ili slušaju potpuno se razlikuje od onog na koji smo mi sve to upijali.

U vrijeme Google, Facebooka, Applea, mailova, YouTubea i ostaloga, današnji klinci uče na posve drugačiji način nego prije 20, 15, 10  godina. Nova generacija mladeži odrasta uz mobitele, internet, razne gadgete, visoko sofisticiranu tehnologiju, te polako zaboravljaju stvari kojima smo se mi veselili i to ne tako davno.

Iako još ne pohađaju školu, petogodišnjaci  su već dobro upoznati sa aplikacijama na mobitelu, YouTube im nije stran pojam, znaju što je Facebook i Google, a uče pomoću videa ili raznih igara. Ljudi su vizualni tipovi i lakše pamte slike nego slova, stoga nije ni čudo da djeca prepoznaju koju aplikaciju, odnosno sliku treba pritisnuti na mobitelu kako bi dobili željeni rezultat, iako ne znaju čitati.

Možda nam ova slika ispod danas izgleda neprihvatljiva, no tko zna, vjerovatno će djeca kroz skoro vrijeme učiti slova na ovaj način.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s