Nauka i tehnologija

Google glass

U posljednje vrijeme se po medijima često spominje projekt nazvan Google glass . Radi se o naočalama za proširenu stvarnost. Izgledaju kao obične naočale za vid koje u gornjem desnom uglu ima ugrađenu kameru niske razlučivosti. Kamera će gledati  sve što i korisnik gleda i pri tome  pružati informacije. Komunikaciju s naočalama korisnik će ostvarivati putem glasovnih naredbi i pokretima glave a ujedno će ih moći koristiti i kao mobilni telefon.

Međutim, istraživanja su pokazala da Google glass neće biti dostupne svakome. Problem nastaje kod osoba s dioptrijom, no Google-ov tim eksperimentira s raznim dioptrijskim okvirima na koja bi se mogao Google glass priključiti.

Spominje se da će prve ovakve naočale biti u prodaji početkom 2013. g.  po cijeni od 1.500 američkih dolara, dok će široj javnosti biti dostupne sredinom godine.

Konačni cilj ovog projekta je zaobići upotrebu smart phone-a, tableta i sličnih uređaja te informaciju projicirati direktno pred oko korisnika. Ukoliko se projekt pokaže uspješnim, funkcionalnost naočala bi se u nekoj daljoj perspektivi  mogla premjestiti u kontaktne leće. Znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu uspjeli su izraditi kontaktnu leću s ugrađenim elektroničkim sklopovima, koja može prikazati sliku direktno u oku.

U priloženom videu pogledajte kratki film Sight koji je nastao kao diplomski rad a prikazuje kako glavnom liku u filmu očni usadak projicira stvari i podatke na prazan ekran, u ovom slučaju zid.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s