Kultura i umetnost

Sličnosti i razlike

Divlja, neistražena i tajnovita. Nije samo drugi kontinent, nego je i drugi svet. Drugi kosmos. Budi radoznalost i čežnju. Želju da je vidite i istražite. Afrika.
Afrika je jezgro od koga su se odvojili svi ostali kontinenti. Mesto na kome je počela ljudska evolucija i na kome je nastala najstarija civilizacija. Zbog toga se naziva Majkom svih kontinenata. To ogromno prostranstvo krase raznovrsni pejzaži, prirodna čuda i lepote koje vredi videti barem jednom u životu. Mnogi su se na prvi pogled zaljubili  u ovaj divlji kontinent.
Plemena žive svoj život, utemeljen na kulturi staroj stotinama godina. Nama prilično daleko. Međutim, bacimo pogled na ono što danas vidimo po ulicama ili po modnim pistama, na kreacijama iza kojih se kriju vrhunska, poznata imena. Ako to uporedimo sa onim što možemo da vidimo u Africi, na mestima gde nema ni struje, a kamoli TV-a ili interneta, primetićemo da nismo baš mnogo daleko otišli. Bar što se stajlinga tiče.
Dolina reke Omo je jedno od najupečatljivijih i najjedinstvenih mesta na svetu zbog raznolikosti jedinstvenih kultura plemena koji žive na ovom području.
Ovde živi otprilike dvadesetak naroda. Često su u svađi zbog vode, pljačke stoke i poljoprivrednih površina. Kako bi uneli vedrinu u bednu svakodnevnicu mnoga plemena inspisana bujnom vegetacijom doline, maštovitim kostimiranjem pretvaraju svoja tela u slikarska platna, sa apstraktno naslikanim motivima a kite se travama, lišćem i plodovima koje pronalaze na obali reke Omo.
Ovde, list ili koren postaju modni dodatak. Majka priroda je njihova garderoba. Pripadnici plemena Surma i Mursi prave šešire od cvetova i šalove od lišća. Ova kreativnost zaista fascinira.
Danas, u velikom broju slučajeva, kada žena stavi šminku na lice, teško je raspoznati šta se iza nje krije. Afrikanci imaju razlog i objašnjenje za farbanje svojih lica. Tradicija… rituali… zaštita od nesnosnog Sunca… Koje opravdanje imaju dame koje tovare ogromne koičine hemije na sebe? Moda? Lepota? Ma kako da ne.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.


Za razliku od plemena Surma i Mursi, žene plemena Hamer su se usavršile u pravljenju jedinstvenih frizura. Kosu i kožu mažu mešavinom crvenom gline, vode i jaja  kako bi imale zaštitu od Sunca. Kažu da su Hamer žene izuzetno lepe, a da im je koža takva kao da provode dane u kozmetičkim salonima. Na frizurama zaista mogu da im pozavide one mučenice što prave dredove, koji, na žalost, ipak nikada ne izgledaju kao kod ovih Hamer žena.

Polu nomadski narod, Masai je nastanjen na teritoriji Tanzanije i Kenije. Sebe doživljavaju kao “odabrane” od strane svog Boga (Engai), kojima je povereno da ceo život čuvaju goveda, tako da su prvenstveno i poznati kao pastiri . Ovo pleme spada među najviše ljude na svetu. Žene u ovom plemenu onog trenutka kada stasaju za udaju, izbrijavaju glavu, na lice stavljaju bele šare a po glavi razne ornamente i šarene perlice koje padaju preko čela. Ogrlice po telu su jarkih boja, a one određuju    starost  i  položaj u plemenu.
Sav taj nakit koje koriste Afrikanke, može mirne duše da konkuriše po lepoti i posebnosti sa bilo kojim komadom koji se danas nalaze u najskupljim prodavnicama. A prave ga rukama… bez ikakvog alata, koristeći boje i materijale iz prirode.

Sve u svemu, ako povučemo paralelu između afričkih žena i žena iz svetskih metropola, koje smatraju da su „u trendu“, tesko je uočiti neku bitnu razliku (osim kojeg komada garderobe viška). Čak neke dame koje se šetaju po modnim pistama imaju u sebi (na sebi) malo više divljaštva nego one koje vaistinu žive u divljini.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s